Drůbeží maso jinak. Udělejte si netradiční kuřecí placičky s bramborovou kaší, nejen děti si smslnou

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Ingredience
  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 2 malé stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 5-6 snítek bazalky
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 2 malá vejce
  • 2 špetky kajenského pepře
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rostlinný olej na opékání
  • 1 citron

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si netradiční kuřecí placičky s bramborovu kaší.

Kuře - to je klasika. Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí prsa jsou v našich končinách velmi oblíbenou surovinou, neboť jsou velmi chutná a zároveň snadná na přípravu. Najdete mnoho receptů, jak připravit kuřecí prsa, každý si najde svůj oblíbený.

Postup:
Maso pokrájíme a vložíme do mixéru spolu s česnekem, cibulí, otrhanými lístky bazalky, smetanou a vejci. Okořeníme kajenským pepřem, osolíme a opepříme. Mixujeme pouze chvíli, aby v hmotě zůstaly drobné kousky.
V pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Lijeme na ni vždy po malé naběračce směsi a rozprostřeme ji do placiček. Placičky opečeme z každé strany 3 minuty. Poté placičky osušíme na papírových utěrkách.
Podáváme s bramborovou kaší. Těsně před podáváním pokapeme placičky citronem.

 

Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.