Dřevěný unikát z 15. století v Broumově. Kostel bez jediného hřebíku prochází rekonstrukcí

31. leden 2019 10:25

Nová elektroinstalace a zabezpečovací zařízení. Právě toho se dočká v letošním roce dřevěný kostel Panny Marie v Broumově, který pochází z poloviny 15. století. Stojí uprostřed tamního hřbitova a je unikátní nejen vnitřní výmalbou a stářím, ale také provedením stavby. Nemá totiž jediný hřebík. 

V doprovodu správce Přemysla Sochora se tam za mrazivého dne vypravila pro podrobnosti reportérka Jana Házová.

Za celou dobu existence kostela Panny Marie v Broumově z poloviny 15. století proběhla jen jedna velká oprava a to již v 18. století. Jinak pouze samé dílní záležitosti.

Pohřbívání v národní kulturní památce. Kostelík Panny Marie v Broumově slouží poprvé neveřícím

Pohřbívání v národní kulturní památce. Kostelík Panny Marie v Broumově slouží poprvé v historii i neveřícím

Po téměř šesti stoletích své existence se v unikátním dřevěném kostelíku Panny Marie v Broumově začaly pořádat necírkevní pohřební obřady. Původní smuteční síň totiž broumovská radnice nechala zbourat a nová na jejím místě vyroste až za několik měsíců. Celodřevěný kostel je přitom národní kulturní památkou, na jeho stavbu tesaři nepoužili jediný hřebík.

„V onom 18. století byl přidán ochoz kostelíka, ve kterém se nyní nacházejí různé náhrobníky, empírové, barokní a podobně," vysvětluje Přemysl Sochor.

A doplňuje, že na některé dílčí opravy už došlo: „Protože elektroinstalace byla už z 80. let minulého století, tak jsme se rozhodli kompletní rekonstrukcí kostelík obnovit. A přitom už se samozřejmě udělá zabezpečovací zařízení, kamerový systém, nové osvětlení a podobně. Kromě jiného tady máme také nové hromosvody. To je velmi důležité."

Současné opravy jsou v těchto chvílích zhruba v polovině

Vešli jsme do kostelíka, kde je vidět lešení. Jak práce v tomto prazivém zimním počasí pokračují?

„Samozřejmě, že mráz trošku práce komplikuje. Ale montují se světla a čidla a další věci. Takže práce pokračují podle hramonogramu.

Dřevěný kostel Panny Marie v Broumově pochází z poloviny 15. století

Nainstalovaná světla vypadají poměrně moderně v historickém kostelním prostoru.

„Ano, ale světla jsou vždy vybírána v souladu s památkovou péčí. Všechno je tedy jak má bát," uzavírá rozhovor Přemysl Sochor.

Kostelík Panny Marie v Broumově je v těchto chvílích uzamčen. Otevřen pro návštěvníky bude opět se začátkem nové turistické sezóny, tedy od června. Do té doby bude hotové nové zabezpečovací zařízení i elektroinstalace.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související