Dřevěná strážní věž ve Skuhrově nad Bělou připomíná zaniklý středověký hrad. Hlídá ji kat a zbrojnoš

14. říjen 2022

Dřevěná strážní věž ve Skuhrově nad Bělou v podhůří Orlických hor slouží jako rozhledna. Stojí na strmé vyvýšenině nad kouzelným údolím řeky Bělé. Připomíná někdejší strážní hrad postavený v roce 1282. Z něj se dochovaly jenom terénní vlny a dva hluboké příkopy. Romantické místo chrání stylizovaný dřevěný padací most, zbrojnoš, kat a také Mutina Skuhrovský, údajný zakladatel hradu.

Hrad na ostrohu nad říčkou Bělou je poprvé uváděn v Dalimilově kronice v době po bitvě na Moravském poli okolo roku 1280, kdy ho vlastnil odpůrce Braniborů Mutina Skuhrovský z rodu Drslaviců. Není jisté, zda na hradě bydlel, ale pravděpodobně jej založil. Sídlo vystřídalo několik majitelů, ale v 15. století zpustlo. A v roce 1495 se při prodeji Vilémovi II. z Pernštejna píše už jen o městečku Skuhrovu. Roku 1558 je hrad uváděn jako pustý.

Bývalé hradní návrší, asi půl kilometru východně od Skuhrova nad Bělou, se skuhrovští rozhodli v roce 2001 oživit a postavit tam věž, která by připomínala strážní význam bývalého hradu. Základy vykopala mládež při prázdninové brigádě a už na konci listopadu téhož roku mohli na věž vystoupat první návštěvníci. Byla první rozhlednou, která okopírovala vůbec nejžádanější dřevěný rozhlednový model - typ "Modrá", která stojí nedaleko Uherského Hradiště.

Dříve zadumané místo ožívá Slavnostmi dřeva

Sloužila až do roku 2011, kdy byla kvůli špatnému stavu dřevěné konstrukce stržena a místní ji nahradili novou rozhlednou z modřínového dřeva, která oproti původní dostala navíc ještě jedno patro. Teď je věž vysoká 11 metrů, má tři vyhlídkové plošiny a k výstupu slouží dřevěná přístupová schodiště s celkem 38 schody. Výhledy jsou poněkud omezené, ale Skuhrov nad Bělou je odtud jako na dlani, stejně jako krásné říční údolí. Na obzoru jsou pak vidět panoramata Orlických hor.

Zadumané romantické místo v sousedství kostela sv. Jakuba Většího v posledních letech pravidelně ožívá na začátku července, kdy se tam konají oblíbené Slavnosti dřeva aneb Dřevořezání. Některá díla zdobí i bývalý hradní areál a okolí věže. Úctu i bázeň budí zbrojnoš u vstupu, kat se sekyrou, ale i temná skulptura údajného zakladatele hradu Mutiny Skuhrovského. Dřevěný trůn vybízí ke vznešenému posezení a fotografování. V bývalém hradním areálu vybudovali skuhrovští i malý dřevěný amfiteátr, který slouží k dalšímu kulturně - společenskému oživování, posezení a odpočinku.

Stylizovaný padací most u parkoviště slouží jako vstup do bývalého hradního areálu s dřevěnou rozhlednou

Autem se k rozhledně dostanete po silnici od Rychnova nad Kněžnou. Zamíříte do Solnice, kde odbočíte vpravo na Skuhrov nad Bělou a odtud pak pojedete směrem na obec Hraštice. Zaparkujete na parkovišti pod farním kostelem sv. Jakuba Většího a dál už pokračujete pěšky po mostě přes hradní příkop na nádvoří bývalého hradu. Rozhledna je celoročně volně přístupná. Nejbližší vlakovou zastávku najdete v Solnici, k hradnímu skuhrovskému ostrohu vede i cyklostezka č. 4241.

Spustit audio