Drážďanská štola, Púznické perníčky a Krušnohorské ozdoby. Vyrazte na trhy do Drážďan

22. prosinec 2018

Ještě do 24. prosince můžete navštívit oblíbené vánoční trhy v Drážďanech. Jak to tam vlastně vypadá a čím se liší od těch českých? To zjišťovala kolegyně Lenka Vrzalová, která se do Drážďan vydala s průvodkyní Pavlou Kopeckou.

Drážďanská štola, Púznické perníčky a Krušnohorské ozdoby. To je to, co vytváří trhy v Drážďanech. Stánků je zde 233 a stánkaři jsou každoročně pečlivě vybírání. Své stanoviště si pak pečlivě zdobí chvojím, postavičkami zvířat nebo trpaslíky, kteří na vás mávají ze střech stánků. Vše je laděné do červeno-zlato-zelené.

Z každého rohu voní sladká vůně pražených mandlí, svařáku nebo typické štoly, kterou si návštěvníci kupují ve velkém. Tuto štolu můžete na trzích i ochutnávat. Pekaři do ní mimo kila rozinek dávají i různé koření (jako třeba citrónovou a pomerančovou kůru a muškátový oříšek) a další tajné ingredience.

Pokud se na trhy vydáte s celou rodinou, tak je pro vás přichystaný i dětský koutek, kde si své ratolesti můžete odložit. Ty se zabaví pečením štoly, v kině nebo v kreativní dílně.

Tři oříšky pro Popelku na zámku Moritzburg

Pokud už budete v Drážďanech na trzích, tak se koukněte i na zámek Moritzburg, kde se koná tradiční výstava o filmu Tři oříšky pro Popelku. Čeká na vás interaktivní výstava plná zajímavostí z natáčení.

Přibližně půl hodiny od Drážďan stojí zámek Moriztburg. Tam ve třech patrech nahlédnete do zákulisí natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku. Zjistíte, jak vypadaly natáčecí dny, na vlastní oči uvidíte kostýmy nebo sál, kde se konal bál. Ve sluchátkách si poslechnete filmovou hudbu nebo herce v originálním jazyce. Nebo si zde taky můžete něco přát, protože během putování po výstavě získáte i, možná kouzelný, lískový oříšek.

Výstava se koná až do 3. března.

autor: Lenka Vrzalová
Spustit audio