Dravci jako pomocníci v boji proti hrabošům. Na Broumovsku přibývají uprostřed polí ptačí budky

6. květen 2021 10:34

V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko přibývají na sloupech elektrického napětí budky pro dravé ptáky. Často i prakticky uprostřed polí. Cílem je usnadnit hnízdění dravců, kteří následně pomohou regulovat počty hrabošů a dalších zemědělských škůdců.  

Čtěte také

S ornitologem Miroslavem Dusíkem stojíme na kraji pole u obce Zdoňov na Broumovsku a vytahujeme z auta jednu z budek. Je určena pro dravce, konkrétně pro poštolku.

Bude se instalovat na sloup stojící uprostřed pole.
„Poštolky jsou ptáci otevřené krajiny, milují volný terén. Na krajích lesů tito ptáci hnízdí neradi. Proto se pro ně budky dávají právě do otevřeného prostoru na sloupy,"
říká ornitolog a současně se rozhlíží po vhodné vystýlce nové budky.

„Tito draví ptáci si hnízda nestaví, musíme jim připravit pěkný důlek, aby měli kam snášet vajíčka. Budku hezky vysteleme a za týden už tam budou poštolčí vajíčka. Tak rychle se hnízda obsazují. Třeba i hned první den po instalaci budky," vysvětluje Miroslav Dusík a o chvíli později už opírá žebřík o jeden ze sloupů elektrického napětí.

Čtěte také

„Necháme je z budky koukat pěkně dolů z kopečka, to se ptákům líbí. Majitel to má domluveno s energetiky, že tady můžeme budku na sloup dát."

Netrvá dlouho a první z budek je na svém místě, asi pět metrů vysoko.
„Na sloupu je výborně chráněná před predátory, jako jsou například kuny. Poštolky tady budou v bezpečí."

Touto budkou ale instalace zdaleka nekončí. Už za pár dnů přibyde v okolí Zdoňova celkem 20 takzvaných poštolníků a dalších 10 budek pro sovy, konkrétně pro puštíky. Pokryjí zhruba 1 000 hektarů, které patří soukromému zemědělci. Ten věří, že dravci pomohou regulovat počty hrabošů a dalších polních škůdců.

Spustit audio

Související