Dostavba herny v Kejzlarově ulici v Hradci Králové je trnem v oku místních obyvatel

7. listopad 2019 08:37

Hradecký magistrát má za sebou další kolo jednání s majiteli bytů na Benešově třídě. Řeč přišla i na komplexní řešení oprav v dané lokalitě, hlavním tématem byla ale plánovaná dostavba herny v Kejzlarově ulici. Obyvatelům sousedního panelového domu se nelíbily údajné záměry firmy na dvoupatrovou nástavbu, která by omezila výhled z bytů, a obávali se, že pokud by se město pozemků vzdalo, přišlo by o možnost případnému zvednutí objektu zabránit. 

Obyvatelé bytů, kterých by se to mohlo týkat, se hlasitě ozvali na říjnovém zasedání zastupitelstva a snažili se proti záměru bojovat i dál.

Čtěte také

Firma sice podle vyjádření předsedy představenstva Richarda Chlada nástavbu neprojektovala a ani o ní vážně neuvažovala, ale teď by to mělo být černé na bílém, říká náměstkyně primátora Věra Pourová z Hnutí ANO.
„Dohodli jsme se s investorem, že zachová výšku budovy. Zastřeší tam letní zahrádku, takže to by mělo vést k tomu, že se hlučnost v lokalitě mírně utlumí."

Tahle zpráva účastníky schůzky z řad obyvatel potěšila, úplně spokojeni ale z jednání neodcházeli. Proč, vysvětlil jeden z nich - Leoš Felgr.
„Částečně nejsme spokojeni, protože město i přesto chce společnosti Krijcos prodat celé pozemky, včetně chodníků, které nám vedou do domů."

Lidé se bojí toho, že pokud bude mít majitel herny i pozemky, mohl by na dohodu s městem v uvozovkách "zapomenout" a dvě patra stejně přistavět. To se podle Věry Pourové stát nemůže. Protože bude ve smlouvě, že přístavba nevznikne a provozovatel ani hernu nerozšíří. A v případě porušení by město smlouvu mohlo vypovědět.

Hradec Králové musel kvůli havarijnímu stavu uzavřít čtyři schodiště na Benešově třídě (ilustrační foto)

Navíc magistrát pozemky prodat musí, jedná totiž podle zákona, účinného od roku 2014, říká Věra Pourová.
„Mělo by být společné vlastnictví jak stavby, tak pozemku, který je pod ní. A v tomto případě tomu tak není. Takže my se snažíme narovnat právní poměry."

Čtěte také

Společnost Krijcos chce opravit nejen hernu, ale i okolní prostory včetně zanedbaných schodišť a zábradlí. Ty jsou prý totiž také vizitkou firmy, říká Richard Chlad. Kdy to bude a kolik to bude stát zatím neví.
„Než budeme dělat projekt, tak bude muset napřed projít celá konstrukce přilehlých ploch, teras a schodišť, nějakou revizí. Abychom neopravovali něco, co už je možná také neopravitelné."

Spojení oprav budovy a okolí vítá i architekt František Křelina, který jednání kolem herny na Moravském předměstí sleduje.
„Když se zrekonstruuje pouze samotný objekt a okolí se nechá a má to třeba i jiného vlastníka, jako například město, tak to je špatně. Město na to nemá finanční prostředky. Vždy je lepší, když se to zrekonstruuje v jednom tahu. To znamená objekt i s okolím. A potom to dává nějaký smysl. Ne, že se jeden vymlouvá na druhého. A ony rampy a schody tady, jsou opravdu v hrozném stavu."

O případném prodeji pozemků pod hernou by mohlo jednat zastupitelstvo už v prosinci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související