Dostavba dálnice do Hradce Králové má zelenou

22. září 2010

Stavbě dálnice D11 do Hradce Králové již spor o pozemky nebrání. Variantu směny "pozemky za pozemky", kterou požadovala majitelka parcel potřebných pro dálnici u hradeckých Plačic, schválila včera Vláda České republiky. Skončil tak spor, kvůli kterému nemohla stavba pokračovat. Dálnice D11 byla dovedena do Královéhradeckého kraje koncem roku 2006. Nyní končí u Libišan. Do konce roku by se měl otevřít další několikakilometrový úsek u Praskačky, asi 5 kilometrů před krajským městem. Další výstavbu dosud brzdil právě spor o pozemky prčické farmářky. Díky otevření nového úseku dálnice je spojení východních Čech s Prahou rychlejší a bezpečnější. Region se konečně napojil na českou dálniční síť.

"Dálnice D11 do Hradce Králové by měla být dokončena do dvou let, pokud stát pozemky pro stavbu dálnice získá do konce tohoto roku. Dovedení dálnice D11 do Hradce je důležité pro město i celý kraj. Výstavba dálnice musí pokračovat dál k Jaroměři a na polské hranice a v tomto úsilí chci pokračovat. Celý spor jsem chtěl řešit dohodou a to se podařilo. Velkou vstřícnost projevili zástupci ministerstva dopravy, ministr Gandalovič i paní Havránková - těm patří můj dík," řekl královéhradecký hejtman Bradík.
Podle schváleného materiálu provede směnu pozemků ve vlastnictví státu za pozemky pod budoucí dálnicí Pozemkový fond a posléze převede pozemky na Ředitelství silnic a dálnic, které bude dostavbu dálnice D11 realizovat.
Majetkoprávní vypořádání je navrhováno formou směny pozemků nacházejících se v trase dostavby dálnice D11 za pozemky ve vlastnictví státu a správě Pozemkového fondu. Ve schváleném materiálu se navrhuje směnit cca 253 ha státních pozemků za cca 10,6 ha pozemků nutných k dostavbě dálnice, přičemž hlavním kritériem navrhované směny je hodnota za hodnotu podle ocenění dotčených pozemků.
Ministerstvo zemědělství předložilo vládě návrh na majetkoprávní vypořádání pozemků nacházejících se na trase dostavby dálnice D11 nezbytných pro dostavbu další etapy dálnice D11 Poděbrady - Hradec Králové. Vlastníci pozemků nacházejících se v trase dostavby dálnice D11 požadovali namísto peněžité náhrady poskytnutí zemědělských pozemků v rozsahu odpovídajícím hodnotě pozemků dotčených výstavbou dálnice D11. Podmínkou pro provedení směny bude skutečnost, že majitel bude ke dni podepsání směnné smlouvy prokazatelným vlastníkem k předmětným pozemkům.

Spustit audio