Dostavba dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové nabírá další zpoždění

22. září 2010

Dostavba dálnice D11 z Prahy až do Hradce Králové nabírá další zpoždění. Pozemkový fond měl původně rozhodnout o směně pozemků mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou letos na jaře. Termín se ale opět posunul. Tentokrát na léto. Farmářka Havránková má za zhruba 10 hektarů pozemků, potřebných pro stavbu dálnice, dostat asi 250 hektarů zemědělské půdy. Podle mluvčího fondu Michala Bureše se jedná o velmi složitou a neobvyklou směnu. V současné době se stále pracuje na přípravě podkladů pro definitivní verzi smlouvy. Není ani jisté, že vedení pozemkového fondu nakonec smlouvu schválí: "V této chvíli je velmi obtížné předjímat, jaký bude výsledek, případně, jaké budou další varianty řešení dané věci."

Na neustálé odklady doplácejí nejen řidiči, ale také obce, přes které automobily z nedokončené dálnice projíždějí. Původní termín dostavby byl rok 2010. Teď je vše jinak, říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková: "Pokud bychom zahájili výstavbu ještě do konce letošního roku, tak termín zprovoznění vidím na rok 2011."
Ve hře je ale stále i pesimistická varianta. Pozemkový fond předběžnou dohodu mezi státem a farmářkou Havránkovou neschválí a celá v současné době už hodně zpolitizovaná kauza, se vrátí na úplný začátek. Výsledek budeme znát zhruba za 4 měsíce.

Spustit audio