Dorazí další vlna chřipkové epidemie?

15. leden 2010

Česko má za sebou první vlnu chřipkové epidemie. V České republice se dosud využilo asi 55.000 vakcín proti prasečí chřipce. V Česku jsou nemocní i mrtví na prasečí chřipku. Virus je tedy nebezpečný a nikdo neví, kdy udeří další vlna. Zatím byl virus A(H1N1) identifikován u 2308 případů respiračních onemocnění. Podle odhadů odborníků je však nemocných daleko více. V ČR už na prasečí chřipku zemřelo 77 lidí, z toho deset za poslední týden. Prudký vánoční pokles počtu nemocných vystřídal na začátku letošního roku mírný nárůst. Rozhodující pro případný nástup další vlny epidemie bude zřejmě druhá polovina ledna. Pokračuje Ota Nehasil.

Kromě milionu vakcín stát objednal také 2,5 milionu balení antivirotik. Ze státních hmotných rezerv už bylo uvolněno 200.000 balení Tamiflu. Antivirotika se distribuovala do nemocnic a dalších zdravotnických lůžkových zařízení, praktickým lékařům pro děti i dospělé i do lékáren.
Světová zdravotnická organizace chce svůj postup kolem prasečí chřipky nechat prověřit nezávislými experty. Někteří kritici ji totiž viní z toho, že nemoc přeceňuje a podléhá kvůli vakcíně proti prasečí chřipce tlaku farmaceutických firem, které z ní mají vysoké zisky. Šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg prý dokonce prohlásil, že jde o jeden z největších zdravotních skandálů století.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio