Dopravní systém v Hradci, Sněhová fréza prorazila bariéru a 100. narozeniny. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Inteligentní dopravní systém začíná hlídat dopravní situaci v krajském městě Hradci Králové, bude měřit rychlost, hlídat průjezd na červenou a má zajišťovat plynulost dopravy. Ta podle připomínek některých řidičů během testování systému zatím není ideální, třeba v křižovatce u OBI podle nich vznikají nepřehledné situace.

Město bude tuto záležitost monitorovat a případné problémy postupně řešit, říká mluvčí hradecké radnice Kateřina Rohlíčková. „Občané mohou i nadále psát své podněty na e-mailovou adresu ids@mmhk.cz. Město se bude následně jejich připomínkami zabývat. Do konce května pak bude ještě možné fungování dopravního systému upravovat a ladit.“

Čtěte také

Jedna z nejvýše položených tras u nás - cesta z Výrovky na Luční boudu v Krkonoších - je po zimě znovu průjezdná. Sněhová fréza prorazila po necelých čtyřech hodinách sněhovou bariéru o mocnosti několika metrů. Podél trasy i nadále zůstávají až šestimetrové vrstvy sněhu. Letos je cesta otevřena zhruba o týden dříve než loni.

Směrem od Luční boudy přijely na pomoc dvě rolby. „Jejich úkolem je strhnout onu velkou sněhovou bariéru na nějakou optimální výšku. Tu potom sebere moje fréza,“ říká řidič stroje Tadeáš Hlinka.

Čtěte také

Zhruba pět desítek lidí oslavilo v Domově Jitřenka v Opočně sté narozeniny Miroslavy Tošovské. Ta je prvním klientem ve víc než dvacetileté historii zařízení, který se kulatého jubilea dožil. Miroslava je navíc stále vitální dáma, která si oslavu užívala.

Paní Miroslavě to moc sluší. Má na sobě modré šaty, krásný náhrdelník. Je to zkrátka slavnostní chvíle. „Ale ty šaty už mám z dřívějška. A teď se prostě hodily. Zhubla jsem nějaké to kilo, asi to bylo i starostí s přípravami narozenin. Aby vše vyšlo tak, jak to má být a všichni byli spokojeni.“

autor: baj
Spustit audio

Související