Dopravní policisté dnes na zhruba 900 míst v republice kontrolují dodržování povolené rychlosti

24. březen 2022 08:38

Na zhruba devíti stovkách míst republiky mohou dnes řidiči potkat policejní hlídky. V plném proudu je totiž letošní ročník celoevropské dopravně bezpečnostní akce Speed Marathon. Místa pro měření rychlosti mohli vybírat lidé ve veřejném on-line hlasování.

Přímo na jednom ze stanovišť dopravních policistů zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Jsem na hlavním silničním tahu mezi Jaroměří a Náchodem u odbočky na Českou Skalici. Rychlost je tady při průjezdu křižovatkou snížena na 70 kilometrů v hodině. A právě tohle místo patří mezi ty, které policistům doporučili ke kontrole sami lidé ve veřejném on-line hlasování.

Při výběru kontrolních míst mohli lidé upozorňovat na problémové úseky. Aby právě zde policie rychlost aut měřila si přály desítky hlasujících. Policisté před chvíli dorazili na místo, stráví tady možná hodinu a potom se přesunou na další vytipovaná místa v našem kraji.

Na kolika místech Královéhradeckého kraje řidiči letos policisty mohou potkat?

Jde o 87 stanovišť, na kterých se budou střídat dvě desítky dvou nebo tříčlenných policejních hlídek.

Čtěte také

Seznam míst policie zveřejnila na webových stránkách, každý si je tak může prohlédnout. Jsou tam některá problémová místa okresních měst i krajské metropole, hlavní silniční tahy včetně dálnice, ale samozřejmě i řada míst v malých obcích.

Tady na Náchodsku se tak například policisté chystají měřit rychlost ve Velkých Petrovicích, Horních Rybníkách, Běluni nebo Křižanově. Na Trutnovsku by si měli dát pozor řidiči třeba v Lánově, Radči nebo Pilníkově.

A v okolí Hradce Králové například v obci Suchá, která patří pod Nechanice.

Čeští dopravní policisté se do celoevropské akce zapojují každý rok, jak dopadla loni?

Čtěte také

Loni policisté zkontrolovali celkem 254 vozidel a zjistili 142 přestupků. 131 z nich vyřídili s řidiči na místě uložením blokových pokut v celkové výši téměř 95 tisíc korun. A ostatní předali do správního řízení.

92 procent loni zjištěných přestupků se týkalo právě nedodržení nejvyšší povolené rychlosti, tedy toho, na co se policie při akci Speed Marathon soustředí nejvíce. 6 řidičů bylo přistiženo při držení mobilního telefonu za jízdy, jeden neměl ani zapnuté bezpečnostní pásy.

Byla to podobná čísla jako rok předtím. Statistiku letošní akce budeme znát nejdříve zítra, tedy v pátek 25. března.

Spustit audio

Související