Doprava v historickém centru Kutné Hory dozná výrazných změn

4. duben 2003

Doprava v historickém centru Kutné Hory dozná výrazných změn. Počítá s nimi dopravní generel, který je těsně před dokončením. Zastupitelé by ho měli schválit nejpozději v září a vzápětí by se měly změny začít uvádět do praxe.

Na koncepci dopravy v centru Kutné Hory se pracuje už tři roky. Zvítězila nakonec takzvaná varianta sever-jih. Předpokládá mimo jiné výrazné zvýšení počtu jednosměrných ulic v centru, vybudování pěti záchytných parkovišť na okraji města a rozšíření centrálního parkoviště na Václavském náměstí. Některé z ulic v okolí Vlašského dvora, směrem k chrámu svaté Barbory, by se měly přeměnit v pěší zónu. V některých částech města by se měl snížit počet dopravních značek, nahradí je takzvané zónové značky.

Generel řeší také křižovatku s kruhovým objezdem U Krupičků nedaleko centra. Je jedním z míst nejvíce zatížených dopravou, denně jí projede na 20.000 aut. K současnému kruhovému objezdu by měl přibýt další. S úpravou křižovatky počítá ve střednědobém výhledu i Ředitelství silnic a dálnic.

Do samotného centra Kutné Hory, na Palackého náměstí, mají vjezd povolen pouze automobily zajišťující dopravní obslužnost. Omezení, platné od poloviny 90. let, se před dvěma lety snažili někteří radní zrušit. Zdůvodňovali to tím, že chtějí vyhovět obyvatelům, podnikatelům a zahraničním turistům. Zároveň chtěli odlehčit přetíženým komunikacím kolem kostela svatého Jakuba, kašny a jiných historických objektů. Městská rada jejich návrh původně schválila, zastupitelstvo ho ale nakonec odmítlo. Proti byli i policisté, podle nichž jsou vozovky v okolí náměstí nevyhovující. Rekonstrukcí, ukončenou v roce 1998, se totiž střed města proměnil v klidovou zónu; rozšířily se chodníky a zúžila vozovka.

Spustit audio