Domovy seniorů v Královéhradeckém kraji jsou zatím bez nákazy Covid-19, v karanténě je 8 lidí

1. duben 2020 16:40

V domovech seniorů a dalších zařízeních sociálních služeb Královéhradeckého kraje se zatím nákaza COVID-19 neobjevila. V karanténě je z preventivních důvodů osm pracovníků sociálních zařízení. Dnes to uvedla mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská. Kraj má nyní v domovech pro seniory a dalších sociálních ústavech asi 2 500 lůžek.

Více než karanténa dělá ústavům spíše problémy absence pracovníků z rodinných a jiných důvodů.

Čtěte také

„V tuto chvíli výpadky v personálním zabezpečení služeb doplňujeme studenty sociálních oborů, zejména ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové," uvedla mluvčí.

Na případnou izolaci nakažených klientů se podle ní připravují všechna zařízení sociálních služeb. Snadnější to je u velkých zařízení, například v domovech seniorů U Biřičky v Hradci Králové nebo v Albrechticích nad Orlicí, která již vyčleňují uzavřená oddělení. Problém mají menší zařízení, kde oddělení prostor nelze úplně udělat.

„Přesto se zde snažíme upravit prostory tak, aby se případné šíření nákazy minimalizovalo," doplnila mluvčí. Kraj podle ní také předpokládá, že nemocné by měly být schopné přijmout krajské nemocnice.

Dobrá péče o seniory je znakem vyspělé společnosti

Sociální ústavy také přestaly přijímat nové klienty a rodinám klientů doporučily, aby si příbuzné dočasně převzaly do péče. „Některé rodiny se již ozývají," řekla Sylvie Velčovská.

Kraj také řešil možnost, že by pro sociální služby využil jiná ubytovací zařízení. Dostal například od firmy CPI nabídku na využití hotelu Černigov v Hradci Králové. K takovému kroku by ale kraj podle Velčovské přistoupil až v krajním případě.

Čtěte také

V pondělí kraj poslal do domovů seniorů a do dalších zařízení sociálních služeb 102.000 roušek, 10.000 respirátorů třídy FFP2, 1500 ochranných rukavic a 100 ochranných obleků.

„Dodávka pomohla situaci stabilizovat. U roušek se jedná o zásobu na deset až jedenáct dní," uvedla Velčovská. Respirátory kraj podle ní směřuje i do takzvaných nízkoprahových služeb, kde je zvýšené riziko přenosu nákazy.

Distribuci dalších ochranných prostředků kraj připravuje. Mělo by jít o 2 000 litrů dezinfekce, 40 000 ochranných rukavic, 6 000 respirátorů či 520 ochranných štítů, které dodá univerzita.

„Připravujeme také distribuci ochranných brýlí a obleků, které zčásti rozdělíme sociálním službám a zčásti zůstanou v rezervě," dodala Sylvie Velčovská.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související