Domov U Biřičky v Hradci Králové získal takzvanou akreditaci kvality a bezpečí zdravotní péče

8. září 2022 09:17

Vedení Domova U Biřičky v Hradci Králové převzalo takzvanou akreditaci kvality a bezpečí zdravotní péče.  Toto hodnocení má domov za sebou jako vůbec první svého druhu v kraji. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co všechno tedy komise hodnotila?

Čtěte také

Vedle zdravotních hledisek jako je samotná péče o pacienty, způsob podávání léků nebo jednání lékařů při zhoršení stavu pacienta je to i celá řada dalších bodů, vysvětluje ředitel Společné akreditační komise David Marx. „Patří tam také oblast, která se třeba týká krizových stavů při požárech. Protože celosvětově víme, že v podobných situacích jsou právě nejohroženější klienti podobných zařízení. Díváme se ale například i na personalistiku, kvalitu vzdělání těch lidí, na prověření jejich kompetencí."

A dalo by se pokračovat, protože těch kritérií je tolik, že je potřeba několikaletá příprava, než nemocnice nebo třeba domov pro seniory tuhle akreditaci dostane. Domov U Biřičky je teprve pátým sociálním pobytovým zařízením pro seniory v republice s tímhle certifikátem a včetně nemocnic ho zatím dostalo zhruba sto institucí v celém Česku.

U nás v kraji ještě nemocnice v Hradci Králové, Trutnově a ve Vrchlabí a také lázeňské zařízení v Janských Lázních.

Co všechno zisk akreditace Domovu U Biřičky přinese?

Čtěte také

Podle ředitelky Daniely Luskové hlavně další práci, protože udělená akreditace je odměna a závazek do budoucnosti v jednom. Domov získal akreditaci na tři roky a bude ji muset obhajovat, což je běžný postup.

A pracovat na tom začínají v Domově U Biřičky prakticky okamžitě. „Tím to pro nás nekončí, ale možná naopak začíná. Tedy už příští týden máme schůzku s klíčovými zdravotníky, abychom si řekli, co je to za výzvu, co ještě potřebujeme vylepšit. Co budeme dělat v následujících třech letech, abychom tu kvalitu udrželi."

A nějaké reálné výhody, třeba peníze, lepší přístup k dotacím nebo podobně, to s akreditací spojeno není?

Čtěte také

Ne, není. Jak řekla Daniela Lusková, jde především o potvrzení toho, že se Domov U Biřičky v Hradci Králové vydal správnou cestou a že funguje tak jak má.

Tohle potvrzení má význam především pro zaměstnance, kteří v něm pracují, ale žádné výhody jako třeba nějaká fixní částka za získané ocenění nebo třeba přístup k dotacím pro zařízení, která mají právě jen takovou akreditaci, nic takového neexistuje.

Tedy Domovu U Biřičky to přinese vnitřní dobrý pocit, jak uvedla jeho ředitelka, potom asi i nějakou prestiž, ale peníze nikoliv.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související