V kraji za týden rekordních 101 úmrtí lidí s covidem. Na Trutnovsku se nákaza šíří nejrychleji v ČR

29. leden 2021

Královéhradecký kraj má nový mezitýdenní páteční rekord v počtu úmrtí lidí s covidem-19, k dnešnímu dopoledni jich za sedm dní přibylo 101. Dosavadní mezitýdenní páteční rekord v kraji byl z 13. listopadu, kdy k tomuto datu za sedm dnů přibylo rovných sto zemřelých. 

Čtěte také

Nejvíce úmrtí za týden, 35, má ze všech pěti okresů v kraji, Trutnovsko, kde se nákaza šíří nejrychleji ze všech regionů ČR. Vyplynulo to z dnešního sdělení Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové.

V hradeckém kraji se epidemická situace v posledních dnech z hlediska počtů aktivních případů, nových nákaz i úmrtí zhoršuje. V kraji byla potvrzena nakažlivější tzv. britská mutace koronaviru.

Kvůli covidu v Královéhradeckém kraji dosud zemřelo 901 lidí, o 101 více než bylo před týdnem. Před tím sedmidenní nárůsty činily 73, 79, 77 zemřelých s koronavirem a k pátku 1. ledna těchto případů za sedm dní přibylo 37. Vysoké jsou v poslední době v kraji také mezidenní nárůsty úmrtí, mezi dnešním a čtvrtečním dopolednem přibylo 18 zemřelých, o den dříve 13 a před tím 28, vyplynulo ze sdělení hradecké KHS.

Čtěte také

Krajští hygienici za týden zjistili 5571 potvrzených případů covidu-19, před týdnem činil sedmidenní nárůst 4701, před tím 5599, 5861 a v pátek 1. ledna to bylo 4861. Od začátku epidemie bylo v kraji zaznamenáno celkem 62.999 nákaz, dosud se uzdravilo 53.737 lidí.

V okrese Trutnov za posledních sedm dní podle ministerstva zdravotnictví přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1064, před týdnem podle tohoto propočtu zhruba 1109 případů. Následuje okres Sokolov a Cheb v Karlovarském kraji, kde za týden přibylo 1032 a 994 případů na 100.000 obyvatel.

Čtěte také

I další okresy hradeckého kraje vykazují v rámci ČR nadprůměrná čísla šíření nákazy. V hradeckém kraji na tom jsou lépe okresy Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 828, 856, 638 a 540 případů. Před týdnem 22. ledna činily sedmidenní nárůsty případů v přepočtu na 100.000 obyvatel v okresech Náchod, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Jičín zhruba 866, 756, 815 a 506 případů, vyplynulo z dat ministerstva zdravotnictví.

Index rizika protiepidemického systému PES pro celou ČR dnes zůstával na čtvrtém stupni s 68 body. V Česku oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES.

Krajské nemocnice začaly druhé kolo očkování proti koronaviru

Čtěte také

Krajské nemocnice aplikovaly od pátku 8. ledna, kdy zahájily očkování, 5633 očkovacích dávek. Přeočkování zahájila před týdnem Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové, která začala v kraji očkovat jako první, a to v sobotu 2. ledna.

V kraji očkuje kromě krajských nemocnic a hradecké FN také soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Vrchlabská nemocnice má v plánu zahájit přeočkování v pondělí 1. února.

Zkrácení dodávek vakcíny do Královéhradeckého kraje přinutilo nemocnice, aby očkování zpomalily, některé zastavily rezervace nových zájemců o vakcinaci. Snížení dodávek do regionu ale přeočkování druhou dávkou neohrozilo.

Čtěte také

"Největší komplikace to přineslo jičínské nemocnici, která musela rušit rezervace zhruba 360 lidem. Vzhledem k tomu, že musíme počítat s potřebným množstvím vakcíny na přeočkování poprvé očkovaných lidí, nemůžeme očkovat první dávkou tolik lidí, kolik bylo v plánu. V závislosti na dodávkách vakcín budeme pokračovat v očkování nejohroženějších skupin podle schváleného harmonogramu," řekla mluvčí krajských nemocnice Lucie Chytilová.

Do Královéhradeckého kraje dorazilo tento týden o 40 procent méně vakcíny proti koronaviru než v tom předchozím. V kraji se očkuje vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech. Podle zástupců FN Hradec Králové, která je pro kraj distribučním centrem, by měla příští týden do regionu dorazit také vakcína od firmy Moderna.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Doporučujeme především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.