Domov svatého Josefa v Žirči pořádá Cvičební maraton na podporu lidí s roztroušenou sklerózou

19. březen 2021 09:31

V pátek 19. března v 17 hodin odstartuje Domov svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku na svém facebookovém a YouTube profilu 10. ročník 24hodinového nepřetržitého cvičení na podporu lidí nemocných roztroušenou sklerózou napříč Evropou i všemi věkovými kategoriemi. 

Jde o on-line akci pro nemocné po celé republice, která má vyzdvihnout důležitost pohybu. Postiženým lidem poradí nejen s účinnými cviky, ale nabídne i řešení různých problémů, se kterými se potýkají nejen oni, ale i jejich pečující rodina.

Čtěte také

„Hezky se nadechneme, vydechneme. Teď mi tu hlavu necháte a já vám ji pěkně protáhnu."
Cvičení vede vedoucí rehabilitace Dana Cibulková.
„To cvičení je velmi důležité, protože udržuje klienty na určité úrovni hybnosti. U někoho se nám hybnost podaří udržet, u někoho se třeba i podaří zlepšit pohyb, mobilitu i kondici. Závisí to na tom, v jaké fázi onemocnění ten člověk je."

Co lidé, kteří trpí tímto onemocněním a jsou v domácí péči?
„Tam je to dost problém. Protože postupně ochabuje svalstvo, zmenšuje se rozsah pohybů, ten klient už například není schopen si něco sám podat. Celková kondice jde dolů. A je potom docela problém to znovu nastartovat, začít a od něčeho se odrazit."

Cvičení je základem terapie pro lidi s roztroušenou sklerózou

Jednou z klientek Domova svatého Josefa v Žirči je také paní Libuše. Právě využívá rehabilitační cvičení. Jak jí pomáhá?
„Obrovsky. Já bez toho cvičení nemůžu být. Cvičila jsem i doma, ale pak jsem si zlomila nohu a cvičení mne opět rozchodilo. Pomáhá mi proti bolestem, proti křečím."

Čtěte také

Občas se stane, že z nějakého důvodu cvičení vynechá. Je to pak znát na zdravotním stavu?
„Je to znát. Stačí mi jeden den ležet v posteli a mít trošku teplotu. Tak jsem už potom úplně tuhá a okamžitě musím začít cvičit. Oni nás tady rozhýbají."

Cvičení s námi sleduje také projektový manažer Jan Staněk. Domov se teď rozhodl ukázat lidem s roztroušenou sklerózou v domácím prostředí důležitost tohoto cvičení.
„Aktivní život nebo-li cvičení, to je polovina terapie. Proto se v našem domově speciálně zaměřujeme na rehabilitace a pořádáme tyto akce. Abychom co nejvíce podpořili klienty u nás, ale i tu většinu doma, kdy je dnes přes 20 tisíc lidí trpících tímto onemocněním v České republice. Je i pečující osoby."

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Lidé s roztroušenou sklerózou po celé republice, kteří mají zájem dozvědět se víc o potřebném cvičení, se mohou připojit online. V pátek 19. března v 17 hodin odstartuje Domov svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku na svém facebookovém a YouTube profilu 10. ročník 24hodinového cvičebního maratónu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související