Domluvy, pokuty, ale i správní řízení. Policisté kontrolují dodržování zákazu nočního vycházení

5. listopad 2020 08:27

Koronavirus přidělává policistům docela dost práce - v celém Česku se každý den podle policejních statistik uskuteční ke zhruba deseti tisícům kontrol dodržování vládních nařízení nebo opatření ministerstva zdravotnictví. V Královéhradeckém kraji je denně podobných kontrol kolem pěti set a například v úterý při nich policisté zjistili 17 přestupků.

Čtěte také

Pohyb lidí venku je po jedenadvacáté hodině spíš výjimečný, říká například velitel Městské policie v Jaroměři Ondřej Mundl.
„Zaznamenali jsme samozřejmě pokles pohybu lidí venku. To určitě. Ale v souvislosti s prověřováním vládních nařízení jsme několik případů zaznamenali a řešili."

Podle ředitele trutnovských strážníků Radka Svobody je situace podobná i v Trutnově s tím, že když už někdo některé nařízení nedodržuje, dost často nezůstane jen u jednoho. Existují případy, že někdo seděl v deset večer na lavičce bez roušky a pil víno, další člověk hned vedle se provinil podobně jen s tím rozdílem, že místo vína to byl rum a o půl metru vedle byl další člověk s pivem.

Takové případy se týkají i mladistvých, říká Ondřej Mundl z Jaroměře.
„Problémy jsou trošičku v Josefově, zejména co se týká omladiny. Řešili jsme to s rodiči a následně byly informace předány i na oddělení sociálně právní ochrany dětí."

Mladý pár na nádraží v Pardubicích

Policisté a strážníci posuzují situace individuálně, občas ale musí sáhnout i k sankcím. Statistiku za uplynulý týden vypočítává mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.
„Ochrana dýchacích cest - čtrnáctkrát domluva, čtrnáctkrát pokuta a jednou správní orgán. Bezdůvodný pohyb na veřejném prostranství - čtyřikrát domluva. Zákaz vycházení - dvacetkrát domluva, desetkrát pokuta a rozestupy - devětkrát domluva."

Čtěte také

I tak se ale strážníci s policisty shodují, že většina lidí nařízení dodržuje nebo na případné upozornění hlídky reaguje rychle a bez výmluv. O tom, že lidem na současném stavu záleží, svědčí i desítky oznámení na tísňové linky.

Všechna oznámení policisté prověřují, podle mluvčí krajské policie Šárky Pižlové jsou ale jejich výjezdy většinou zbytečné. Hlídka nenašla například avizovanou skupinu mladíků bez roušek v Novém Bydžově.

„Po příjezdu hlídky na místo se osoby už na uvedeném místě nevyskytovaly. Nebo jsme obdrželi oznámení o údajném provozu fit centra v Hradci Králové. Ani to se po příjezdu hlídky na místo nepotvrdilo. Provozovna byla uzavřena a na místě se nikdo nenacházel."

Hlídky Policie České republiky také potvrzují menší hustotu provozu a podle prvních poznatků klesá, stejně jako na jaře, počet dopravních nehod, přesné statistiky ale zatím k dispozici nejsou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související