Domácí pizza. Děti mohou pomáhat s přípravou a nakonec vás samou láskou sní
Zkuste si doma připravit pizzu pěkně od základů. Výhodou je, že si ji můžete obložit vším, co máte rádi. A ta vůně. Budete se cítit jako na dovolené v Itálii.
Pizza původem z Itálie, je velmi oblíbený pokrm, zejména u dětí. Skládá se z těstovitého základu většinou kruhového tvaru a mnoha dalších ingrediencí. Může to být sýr, rajský protlak, olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další suroviny.
Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu začali postupem času připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se přizpůsobila americkému fast food stylu.
Suroviny na těsto: 1 kelímek bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vajíčko, špetka soli
Náplň: 3 stroužky česneku, konzervovaná krájená rajčata 400 g, sušené oregano, 100 g šunky, žampiony, 100 g tvrdého sýra, čerstvá bazalka na ozdobu
Postup: Do mísy vsypeme mouku a promícháme ji s práškem do pečiva. Přidáme jogurt, vajíčko a špetku soli. Těsto promícháme a přendáme na pomoučený vál. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky a vyválíme placku podle velikosti plechu. Ten pak vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto a pěkně ho roztáhneme do okrajů.
Česnek nakrájejte na plátky a opečte ho na mírném plameni na lžíci oleje. Když zesklovatí přidejte rajčata, oregano, osolte a chvíli poduste, aby se chutě spojily a omáčka trochu zhoustla.
Pizzu potřeme olejem a rajčatovou směsí. Obložíme šunkou, nakrájenými žampiony na plátky a nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.
Pečeme v troubě na 200 °C, dokud nezezlátnou okraje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.