Dokument Šmejdi o předváděcích akcích by měl seniorům sloužit i jako prevence

17. duben 2013

Nový dokument režisérky Silvie Dymákové Šmejdi odhaluje to, co se skrývá za lákavými pozvánkami na výlety nebo ochutnávky. V drtivé většině případů se jedná o předváděcí akce, kde prodejci nutí seniory ke koupi předraženého a často nekvalitního zboží. Premiéra Šmejdů proběhla v pražském kině Bio OKO.

Režisérku inspirovala k natočení snímku její vlastní babička, která na podobné prodejní akce jezdila.

„Já říkám – babi, vezmi mě s sebou. Tak se stalo a já si s sebou v rámci profesní deformace vzala hned napoprvé skrytou kameru. Byla jsem úplně hrozně nemile překvapená, jak to tam probíhá a opravdu jak velká manipulace a nátlak tam probíhá,“ popisuje filmařka, která má za sebou dlouhá léta reportérské praxe.

Senioři na rádoby výletech nakoupí velmi snadno zboží za tisíce korun. Možná by to normálně neudělali, prodejci ale zkouší dosáhnout svého skrze odpírání jídla i hrubé urážky.

„Vypadá to, jako když jsou všichni staří lidé hloupí. Že jsou natolik hloupí, že nedokážou rozlišit a jdou zase a zase a zase jedou. Je tam fakticky to osamění, zřejmě že jsou samotní, takže chtějí někam jet. Prostě tohle mě trošku urazilo,“ hodnotí snímek 71letá Alena. I ona na podobné akci byla, nabídce ale odolala.

„Bylo to ještě moc růžové. Každý je zvědavý, každý by chtěl urvat něco pěkného za malý peníz. Nedávno jsem taky byl na akci, ale odřekl jsem to,“ dodává další z premiérového publika 71letý Jan.

Snímek Šmejdi by mohl fungovat i jako prevence, senioři od 65 let proto budou mít vstup na vybrané projekce zdarma.

„Nejlepší rada ze všech je samozřejmě nechodit na předváděcí akce,“ uzavírá spoluautorka scénáře, psycholožka Romana Mazalová.

autor: era
Spustit audio