Dokonce i hlavičky historických barokních loutek uvidíte na výstavě v Novém Městě nad Metují

26. květen 2018 09:55

Marionety, maňásci, stará dřevěná loutková divadla, kompletní sbírky loutek z první poloviny minulého století nebo i historické barokní loutky s odlitou hlavou - to všechno je k vidění v muzeu v Novém městě nad Metují. Koná se tam totiž výstava Svět loutek. Na divadelní svět našich předků byla zvědavá i reportérka Jana Házová. 

„Támhle máme takový přímo oddíl co se týká kašpárků. Protože kašpárek byl takovým průvodce dějem toho loutkářského příběhu," říká kurátorka výstavy Monika Mrázková.

Proč zrovna loutky? Na tuto otázku odpovídá loutkářka Martina Grimmová: „Loutkářství má ve východočeském regionu dlouhodobou tradici. A my jsme si chtěli také připomenout loutkářské tradice tady v Novém Městě nad Metují. Takže jsme to spojili dohromady."

V expozici jsou vidět také pouze hlavy loutek, jejichž těla se nedochovala.

„Ty hlavičky mají obrovskou vypovídací hodnotu. Jsou historické a nejen od nás, ale i třeba původní barokní odlitky hlaviček loutek z Itálie. Chtěli jsme ukázat i různá torza, kulisy a doplňky. Neboť je to nedílnou součástí celého loutkového divadla," vysvětluje Martina Grimmová.

Svět loutek na výstavě v Novém Městě nad Metují

Vcházíme do horního patra a to je téměř přeplněné loutkami všech možných velikostí a stylů. Jsou tady dokonce i maňásci. A také návrhy maňásků. To je všechno práce kolegyně Martiny Grimmové.

„To jsou takové mé hříchy mládí. Mám k tomu velice osobní vztah. Od dětství jsem milovala loutky a animované filmy. V Praze jsem vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu obor hračky a loutky. A pak jsem se i následně věnovala tvorbě loutek. Teď už je to pro mne jen taková vzpomínka," říká Martina Grimmová.

Neděláním vychovává diváky. Ti zjistí, že loutka je opravdu zajímavější než mobilní telefon

Herečka a lektorka Divadla Drak v Hradci Králové Anna Hrnečková učí děti poznávat divadlo

„Nedělání" jsou tvůrčí dílny pro děti. „Jde nám o to budovat vztah k divadlu obecně.Tím, že necháme děti na vlastní kůži zažívat, co je to divadlo, že si ho zkusí samy zahrát, pochopí, jak náročné je vymyslet námět a pak jej zpracovat i provést. A tím si vychováváme budoucího diváka," usmívá se herečka a lektorka Divadla Drak v Hradci Králové Anna Hrnečková.

Člověk si musí celou expozici sám projít, skoro to ani nejde popsat, loutky malé, velké, skoro nikde nechybí čert.

„Čert nesmí chybět. Také je tu často vodník, čarodějnice. Pak je tu oddělení zvířátek. Krásný koník. Ta hlava a zuby, to je dokonalá řezba," ukazuje Monika Mrázková.

„Máme tady javajku, původní originální loutky z Asie. Je tady skutečně průřez loutkářstvím za celé minulé století až do současnosti," dodává Martina Grimmová.

Výstava loutek v muzeu v Novém Městě nad Metují potrvá až do konce září.

Spustit audio

Související