Dokonalý závin od Jany Havlíčkové je jednoduchý, levný, šťavnatý, skořicový a říká se mu bramborová taška

Bramborové tašky jsou záviny z bramborového těsta naplněné moučkovým cukrem, dětskou krupičkou a mletou skořicí. Vláčnost pak těstu i náplni dodá sádlo. Budete překvapeni, jak jsou tyto zvláštní záviny vláčné a náplň šťavnatá. A přitom je to rychlý recept z levných surovin.

Postup

Ingredience
  • Na 2 tašky (záviny):
  • 1 kg starých brambor
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 400 g sádla
  • 5 lžic polohrubé mouky + mouka na podsypání
  •  
  • Na náplň:
  • 10 lžic dětské krupičky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 skořicový cukr
  •  
  • Na posypání:
  • 1 lžíce moučkového cukru

Brambory se den předem uvaří ve slupce doměkka. Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno.

Brambory dáme na vál, uděláme do nich důlek a do něj přidáme polohrubou mouku, vejce a sůl. Rukama uhněteme pevnější vláčné těsto. Kdyby bylo řídké, přidáme ještě trochu polohrubé mouky. Naopak, kdyby bylo husté, přidáme navíc 1 vejce.

Těsto ihned rozdělíme na dva díly a každý díl vyválíme na tenkou placku silnou cca 3 mm. Při vyvalování podsypáváme těsto moukou.

Každou placku potřeme vydatně rozpuštěným sádlem a posypeme po celé ploše polovinou skořicové náplně. Na tu jsme v misce smíchali dětskou krupičku s moučkovým cukrem, mletou skořicí a skořicovým cukrem.

Náplň uhladíme a pokropíme rozpuštěným sádlem. Připravenou placku s náplní svineme z delší strany do závinu. Během rolování ho stahujeme, aby závin dobře držel a mezi náplní a těstem nevznikaly mezery. Okraje založíme dospod a vytvořený závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Záviny (bramborové tašky) potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme při teplotě 170 C cca 35 minut téměř do červena.

Po upečení potřeme ještě horké tašky zbytkem sádla. Už vlažné poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme.

Můžeme podávat se šlehačkou, vanilkovým krémem, smetanovou zmrzlinou nebo třeba se skleničkou punče.

Jana Havlíčková

Bramborové tašky pečou na jižní Moravě. Odtamtud si recept přivezla paní Havlíčková, když se provdala do Horního Slavkova na Sokolovsku. Tyhle vláčné záviny z bramborového těsta pekla už její prababička.

Přivítala nás ve své nové kuchyni, kterou si nechala zrekonstruovat jen pár měsíců před naším příjezdem. Ještě voněla novotou. Na naše pečení dohlížel i její pes, se kterým chodí do práce hlídat svěřené objekty.

Patrik Rozehnal a Jana Havlíčková