Dočkali se také vyznavači koupání a saunování. Otevírají se bazény, wellness i třeba solné jeskyně

31. květen 2021 07:58

Venkovní a vnitřní bazény, wellnes nebo třeba solné jeskyně se díky dalšímu vládnímu rozvolňování dnes otevírají. Ale ne všude. U koupališť je na vině hlavně současné chladné počasí. Lidé tak budou mít možnost zamířit hlavně do vyhřívaných venkovních bazénů a těch vnitřních. 

Čtěte také

Kapacita je omezena a u vstupu se musí všichni prokázat bezinfekčností.

Dvě seniorky s hadicemi a kartáči v rukou se právě vrhly na čištění vodního dětského hřiště. Přípravy na otevření koupaliště netrvaly podle vedoucího trutnovských sportovišť Radka Horáka dlouho.
„Díky tomu, že máme nový nerezový bazén, tak ta příprava byla mnohem jednodušší než u kachličkového bazénu, který jsme každý rok museli renovovat a opravovat. Tento rok jsme pouze vypustili vodu, vyčistili nerezové vany, dopustili, zavolali hygienu, vyfiltrovali a odebrali vzorky."

Čtěte také

Na poslední chvíli řemeslníci ještě dodělávali dlažbu a čistili se prostory, kam přijdou opalovací lehátka. Potřeba také bylo posekat trávu, záhony zbavit plevele a připravit herní prvky. Všechny vodní atrakce fungují, voda se postupně ohřívá.

„Požadovaná teplota na letošní rok bude 23 stupňů v rekreačním bazénu a 22 stupňů v plaveckém. Samozřejmě s nárůstem počtu lidí se voda ohřívá i od nich," vysvětluje pracovník koupaliště Petr Zámečník, který právě změřil aktuální teplotu.

Čtěte také

Současné chladné počasí příliš koupání nepřeje, přesto vedoucí očekává, že lidé si zaplavat přijdou.
„Myslím si, že sem budou chodit především sportovní návštěvníci, kteří si chtějí zaplavat. Každý, kdo přijde, by měl mít u sebe potvrzení o tom, že covid prodělal, nebo je očkován alespoň první dávkou před minimálně třemi týdny či kompletně očkován. Nebo se prokáže negativním testem."

Venkovní i vnitřní bazén se otevírá také v Nové Pace.

„Venkovní brouzdaliště pro děti bude mít 24 stupňů a co se týče velkého bazénu, tak tam míváme teplotu vody kolem 22 stupňů Celsia," říká vedoucí Jiří Petr a dodává, že se rozjedou i plavecké kurzy, plavání dětí batolat a seniorů.

Spustit audio

Související