Dočasně omezený provoz hradecké záchytky komplikuje práci policistům, strážníkům i zdravotníkům

21. březen 2023 07:30

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové by v nejbližší době měla znovu obnovit nepřetržitý, čtyřiadvacetihodinový/ provoz. Tvrdí to zástupci hejtmanství, které je zřizovatelem zařízení. Čeká se na nástup vedoucího lékaře s potřebnou odborností. 

Aktuálně záchytka už třetí měsíc funguje omezeně, ve všedních dnech je otevřená pouze přes noc, od sedmi večer do sedmi ráno. To ale komplikuje práci strážníkům, policistům i zdravotníkům. Opilce si občas přehazují jak horký brambor.

„Ta situace je opravdu složitá. Setkáváme se s názorem, nějak si s tím poraďte,“ říká velitel Městské policie Jaroměř Ondřej Mundl.

Čtěte také

Od začátku roku se jeho kolegové s opilci, které přes den není kam umístit setkali několikrát. Naposledy šlo o muže ve středním věku. „Se kterým máme dlouhodobé problémy. On se opakovaně domáhá vstupu do obydlí svých rodičů, ale oni ho tam nechtějí. On tam ani nemá trvalé bydliště. A hodnoty alkoholu v krvi se u něj pohybují od 2 do 3 promile, jak kdy.

Muž je podle Ondřeje Mundla v takových případech nebezpečný sobě i okolí. „Kdy způsobuje třeba i komplikace v dopravě, obtěžuje kolemjdoucí a tak dále.

Zatím poslední incident řešili strážníci ve všední den a nemohli tak využít záchytku. Opilec nakonec skončil na policii. „Museli jsme státní policii říct, že náš zákon nás opravňuje k tomu, předat osobu, která narušuje nadále veřejný pořádek. A nelze jí v tom jiným způsobem zabránit.

Podobné zkušenosti mají strážníci i jinde

Třeba i ve Dvoře Králové nad Labem, jak potvrzuje strážník Petr Kraus. Podle něj není šance opilce odvézt ani na záchytku v Pardubicích. „Protože zřizovatelem pardubické záchytné stanice je Pardubický kraj. Ale na ulici takové lidi nechávat nemůžeme, protože jde o jejich zdraví.“

Čtěte také

Agresivní lidi pod vlivem alkoholu nechtějí hospitalizovat ani v nemocnicích. Už jen vyšetření opilce zabere často zdravotníkům desítky minut, kdy se nemohou věnovat běžným pacientům, říká ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka. „Každý takový případ je komplikovaný a problematický. Je nepříjemný jak pro zdravotnický personál, ostatní pacienty, a věřím tomu, že i pro městskou či státní policii.“

Stejně jako strážníci a policisté, tak i zdravotníci proto netrpělivě čekají na obnovení nepřetržitého provozu protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. K tomu by mělo dojít v nejbližších týdnech.

„V současné době čekáme na lékaře, který by měl v řádu týdnů nastoupit jako ředitel záchytné stanice. A vypomůže i během denního provozu. Z důvodu nemoci se ale jeho nástup posunul,“ vysvětluje důvody, proč je ve všední dny hradecká záchytka stále otevřená až od sedmi večer, mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Spustit audio

Související