Dobruška plánuje výstavbu sportovní haly, její cena nesmí přesáhnout 100 milionů korun

17. květen 2017

Dobruška na Rychovsku si už několik let pohrává s myšlenkou výstavby sportovní haly. Ta měla podle prvního projektu z roku 2015 stát téměř 140 milionů korun. Vedení města začalo hledat možnosti, jak konečnou cenu snížit. V březnu letošního roku dostali zastupitelé k posouzení přepracovaný projekt v hodnotě 108 milionů. I tato částka se zdála příliš vysoká a tak zastupitelé na dubnovém zasedání odhlasovali, že konečná cena nesmí přesáhnout 100 milionů korun.

Zastupitelé Dobrušky měli dvě varianty řešení, jak ušetřit požadovaných 8 milionů korun. Buď mohli schválit zadání nového projektu, což by výstavbu sportovní haly výrazně oddálilo, nebo najít úspory v současné projektové dokumentaci s tím, že zůstane zachováno stávající stavební povolení.

Čtěte také

Nakonec zvítězila šetrnější varianta a důvody dalšího šetření vysvětluje zastupitel Oldřich Bittner z TOP 09: „Vzhledem z rozsahu velikosti stavby zastupitelé usoudili, že výsledná částka ve výši 100 milionů korun včetně DPH, by měl být limit pro velikost sportovní haly, která je pro Dobrušku přiměřená."

Ve zhruba sedmitisícovém městě velká sportovní hala zatím schází

Plánované úspory by žádném případě neměly ohrozit bezpečnost stavby a prioritou je zachování komfortu pro sportovce.

„Hala je vyprojektovaná pro házenou, samozřejmě florbal a další sporty. Rozměr hrací plochy je 20 x 40 metrů. Kapacita hlediště kolem 200 osob. Je tam restaurační zázemí, malý sál 10 x 15 metrů, který bude použit pro stolní tenis, gymnastiku a podobně," říká nezávislý starosta Dobrušky Petr Lžíčař.

Návrh sportovní haly v rámci revitalizace Perly v Ústí nad Orlicí

Že by byla sportovní hala v budoucnu nevyužitá, toho se vedení města nebojí a to i vzhledem ke zvolené lokalitě.

„Hala bude postavena u školy v Polické ulici. Bude propojena spojovacím krčkem, aby děti suchou nohou, bez převlékání, mohly halu navštěvovat. Hned v sousedství je gymnázium. A pak Podorlické vzdělávací centrum. Takže využití této haly předpokládáme od rána do večera," uzavírá starosta Petr Lžíčař.

Za přepracování projektové dokumentace, která má vést ke snížení ceny, zaplatí město maximálně půl milionu korun.

Spustit audio