Dobrovolníci zajišťují nákupy, dovoz jídel nebo léků. V České Skalici se o to stará skupina skautů

21. březen 2020 12:19

Města a obce po celé republice nabízí aktuálně pomoc starším lidem a zdravotně znevýhodněným. Ať už prostřednictvím zaměstnanců pečovatelských služeb, úředníků nebo třeba dobrovolníků. Ti nejčastěji zajišťují nákupy, dovozy jídel nebo léků. V České Skalici na Náchodsku se o zmiňované věci stará skupina skautů. 

„Dobrý den, tady skauti Česká Skalice. Pane Kejzlare, já mám na dnešek úkol vám přivézt nákup."
Oldřich Rejl je zástupce vůdce střediska místní organizace Junák - Český Skaut a také jedním z těch, kteří jsou v České Skalici aktuálně k dispozici zdravotně handicapovaným a seniorům nad 65 let. S jedním z nich se právě telefonicky domlouvá na dodání nákupu.

„Tak za hodinku jsem u vás."

Čtěte také

Ještě předtím ale Oldřich Rejl na radnici vyzvedává smlouvu mezi dotyčným seniorem a městem Česká Skalice. Je ve čtyřech vyhotoveních.

„Prosím vás, tady aby to pan Kejzlar podepsal," připomíná mu při předání nezávislá starostka města Zuzana Jungwirthová.

Smlouva je poměrně jednoduchá, základem je to, že město první nákupy zaplatí ze svého rozpočtu, senioři se zavazují utracenou částku městu následně splatit.
„Do čtrnácti dnů má povinnost poslat onu domluvenou částku na účet města."

V České Skalici pomáhají skauti s nákupy potravin i léků

Se smlouvou a seznamem se jde na nákup, ten trvá asi půl hodiny a hned potom následuje cesta k rodinnému domku do okrajové části České Skalice. Krabici s potravinami Oldřich Rejl pokládá za vstupní branku.

„Pane Kejzlare, já vám to tady položím. Neměli bychom k sobě moc přistupovat."

Čtěte také

Jednasedmdesátiletý Jiří Kejzlar žije v domku s manželkou, na nákup by si bez problémů byli schopní dojet, s humorem ale říká, že chce být příkladem pro ostatní.
„Jestliže se my starci na chmelu nemáme moc pohybovat po venku, tak budiž čest a sláva této službě."

Podobné služby seniorům už nabízí velká část měst a obcí v republice. Na Náchodsku je to zatím tak, že počet dobrovolníků zatím výrazně převyšuje počet zájemců. Třeba v Hronově je dobrovolníků dvanáct a senioři žádající dovážku čtyři, v Červeném Kostelci je lidí schopných zapojit se do zásobování seniorů čtyřicet, zájemci jsou ale zatím jen tři. No a ve dvacetitisícovém Náchodě jsou dobrovolníků také desítky, zájemců zatím jen osm. Ale stejně jako tady v České Skalici i jinde předpokládají, že zájemců bude postupně přibývat.

Spustit audio

Související