Dobrovolní hasiči v Nahořanech slaví 140 let založení sboru a vychovávají si budoucí generaci

9. srpen 2018

Sbor dobrovolných hasičů Nahořany byl založen 10.2.1878. V době svých 140. narozenin má stovku členů, aktivně se účastní okrskových soutěží, Primátor ligy a někdy zavítá i na Východočeskou ligu.

Redaktorka Romana Pacáková se tedy do Nahořan vypravila s mikrofonem a pozvání Josefa Hlávka - mimo jiné pokladníka SDH Nahořany - do nahořanské hasičské klubovny velmi uvítala, protože v den její návštěvy bylo venku 35 stupňů a v klubovně, která vypadá trochu jako vinný sklep, ale místo pohárů na víno jsou na všech policích poháry ze soutěží, tedy nahořanské hasičské trofeje, bylo příjemných dvacet.

Nahořanští hasiči vždy dbali na to, aby měl v dlouhé tradici jejich sboru kdo pokračovat a tak velký důraz kladou na výchovu nastupující generace. Dětský tým vznikl v roce 2007 a je velmi úspěšný.

Hasiči v Nahořanech jsou také hrdí na svůj úspěšný tým žen, který se může pyšnit už mnoha poháry ze soutěží. A pochopitelně základ, bez kterého by to nešlo, tvoří týmy mužů a veteránů s nejdelší tradicí.

Likvidace nehody u nahořanské brány

Veteráni hasičů Nahořany se dali dohromady tak trochu z recese jako vysloužilí aktivní hasiči v požárním sportu. Družstvo je aktivní od roku 2004 a stále se rozrůstá o další členy.

V roce 2009 si nahořanští veteráni pořídili repliky prvorepublikových hasičských uniforem. V nich jim to krásně sluší, když vyjedou s historickou stříkačkou firmy Smekal z roku 1935. V archivu mají dokonce i originály dobové obchodní korespondence vedené v souvislosti s nákupem tohoto stroje.

Originální obchodní listiny k nákupu stříkačky  firmy Smekal

Nahořanský hasičský bratrský sbor se koncem roku 1934 rozhodl o nákupu v té době moderní motorové stříkačky. Oslovil písemně firmu R.A. Smékal ze Slatiny u Chrudimi. Nabídka, kterou osobně zaslal a podepsal pan Smékal, přišla dne 25. května 1935 a velitel hasičů pan Josef Maršík stroj po dohodě s představiteli obce objednal.

Dne 3. září 1935 pan Smékal písemně sděluje, že se dvoukolová motorová stříkačka v provedení celokrytém s koly diskovými na pneumatikách s motorem 4 válcovým 32x36 HP se nalézá v dohotovení a dovoluje si oznámiti, že přijede dne 8. září 1935 v neděli během dopoledne stroj předat do Nahořan.

Stříkačka Smekal z roku 1909

Tak se i stalo. Stroj byl zakoupen za 31 000 korun českých, kdy 6 000 korun bylo uhrazeno v hotovosti při objednání a zbývajících 25 000 korun bylo vyplaceno v hotovosti dne 8. září 1935 při předání a předvedení stříkačky panem Smékalem. Dokumentace o předání a odzkoušení stroje byli pečlivě sepsány a stvrzeny.

Stříkačka má dvoukolový naviják na 300 m hadic, osvětlení na suchou baterii. Dodávka vody při volném výtlaku činí 1200-1400 litrů, váha stroje je 620 kg a spotřeba motoru při 1 hodině plného zatížení 8-9 litrů.

A to není jediný kousek historické techniky, kterým se mohou nahořanští hasiči pochlubit veřejnosti. Mají ještě jednu stříkačku mnohem starší, také od firmy Smékal z roku 1909 a unikátní sbírku doplňuje stříkačka Smékal z roku 1956.

Stříkačka Smekal z roku 1956

Všechny tři historické stroje jsou v perfektním stavu a plně funkční a budou předvedeny v akci návštěvníkům a hostům sobotních oslav 140. výročí založení SDH Nahořany. Současně se také do Nahořan sjedou rodáci a bude se slavit i 100.výročí Československého státu.

OSLAVY v OBCI NAHOŘANY začnou v sobotu 11. srpna už v 8:30 hodin slavnostní hasičskou schůzí v hostinci, v deset hodin vyjde průvod od obecního hostince ke kostelu, kde bude mše, průvod pak půjde se zastávkou u pomníku padlých na náves, kde úderem poledne začne bohatý program.

Program sobotních oslav

 

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.