Dobrovolní hasiči v Březhradě s nadšením pozorují, jak jim dělníci staví novou zbrojnici

16. únor 2018 10:59

Nová hasičská zbrojnice v královéhradeckém Březhradě je opět o něco blíž dokončení. Tamní dobrovolná jednotka čeká na kvalitní zázemí téměř 30 let. Od loňského léta na úplně nové budově dělají stavbaři. Jak moc jsou s prací daleko? To na místě zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Se starostou dobrovolných hasičů v Březhradě Josefem Pekárkem jsme na samém okraji Březhradu. Stojí zde stále ještě současná hasičská zbrojnice, což je taková plechová bouda. Ale od jen pár metrů, roste už nová zbrojnice pro místní hasičský sbor. Jaký je to pocit po mnoha letech čekání?

„Po bezmála 30 letech je to pro mne dost dobrý pocit. Zkrátka, že už se kluci konečně dočkají," říká Josef Pekárek.

V tuto chvíli nová zbrojnice už v podstatě stojí. Hrubá stavba je hotová. Teď zbývá dodělat omítku, pořádně zastřešit a hlavně zkomletovat interiéry.

„Ono vždy, když je hotová hrubá stavba, tak to vypadá, že už je hotovo. Ale pak ty vnitřní stavební práce už nejsou moc vidět. Já jsem takový samozvaný stavební dozor. Sleduji a pozoruji, jak mi to vzniká před očima. Teď už to neroste, teď už to vyrostlo," neskrývá svou radost Josef Pekárek.

Starosta dobrovolných hasičů v Březhradě Josef Pekárek sleduje jak roste nová zbrojnice pro místní hasičský sbor

Uvnitř budou mít hasiči místa pro svou techniku, ale také samozřejmě i svou klubovnu.

„Nejde ani tak o klubovnu, ja to prostě zázemí pro hasiče, když jedou na výjezd, aby tam měli sprchy a další věci," říká Josef Pekárek.

V malé, staré plechové boudě jsou vidět hned tři hasičská auta a spousta hasičské techniky a vybavení. V nové budově budou mít hasiči daleko více prostoru.

„A já mám snad i pocit, že se po téhle partyzánštině bude nakonec klukům i stýskat," usmívá se Josef Pekárek.

Jen nová samotná garáž je veliká asi jako tři, nebo čtyři staré plechové boudy.

Stará budova hasičů v Březhradě a vedle ní roste nová zbrojnice pro místní hasičský sbor

Sídlo hasičů v Březhradě má stát zhruba 16 milionů korun. Téměř 12 milionů zaplatí evropské dotace. Zbytek pak město Hradec Králové, říká náměstek pro investice královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: „Je to prioritní požadavek komise místní samosprávy, ale i dobrovolných hasičů, se kterými je vynikající spolupráce. Nejen na bázi hasičů, ale i dalších společenských, kulturních a sportovních akcí. Co se týče zbrojnice, tak ta již stojí a dělá se na interiérech. Počítáme, že kolem léta by mohla být dokončena."

Zbrojnice by měla být zkolaudována na konci srpna. Dobrovolní hasiči v Březhradě ale věří, že by to mohlo být i o měsíc dříve.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související