Dobrotety nezištně pomáhají dětem a rodinám. Charita je nabíjí

23. červen 2018

Pět žen z Liberce pomáhá druhým už šest let. Pro rodiny v nouzi shánějí potřebné věci, věnují jim i výnosy z prodeje vlastních výrobků. V sobotu uspořádaly v centru města akci pro děti.

Celorepubliková organizace Dobrotety vznikla v Praze v roce 2012, původně na podporu nedonošených dětí. V Liberci je Dobrotet pět. Adéla, Eva, Pavla, Jitka a Hana pomáhají mimo jiné dětskému centru Sluníčko, dětské psychiatrii v Nemocnici Liberec a řadě rodin v nouzi.  Ve svém volném čase bez nároku na mzdu shánějí věci do domácnosti, pleny, kosmetiku - prostě všechno, co někomu schází.

„Sháníme oblečení, potřeby pro domácnost, hračky. Některé věci máme na našem skladu a co nemáme, protože máme skladovací prostory malé, požádáme na naší facebookové skupině a vyhlásíme sbírku. Naštěstí máme spoustu podporovatelů a vlastně jsme vždycky sehnali všechno, co jsme potřebovali. Spousta lidí nás podporuje a pomáhá nám z toho důvodu, protože žádáme konkrétní věci pro konkrétní rodiny,“ popsala způsob dobročinné pomoci Adéla Klímová, jedna z libereckých Dobrotet.

Peníze pro potřebné získávají i prodejem vlastních výrobků

Liberecké dobrovolnice ve volném čase také vyrábějí rukodělné výrobky, jako jsou třeba háčkované hračky, oblečení nebo šperky, které potom prodávají. Výtěžky potom věnují potřebným, zejména sociálně slabým a dětem v dětských domovech a v nemocnicích

„Dobrotetou jsem se stala, protože jsem chtěla pomáhat dětem a rodinám, které na tom nejsou úplně dobře.  Znám kolem sebe spoustu lidí, kteří v té tíživé situaci byli a bez cizí pomoci se z toho dna hodně těžko dostává. A vím, že když jim tu pomocnou ruku někdo podá, tak je to mnohem jednodušší a snazší,“ popsala svou motivaci Adéla Klímová, která je Dobrotetou už šest let. Práce pro druhé ji podle vlastních slov nabíjí.

Adélu Klímovou baví pomáhat druhým

Stejně jako ostatní dobrovolnice z Liberce dělá dobročinnost vedle svého zaměstnání, ve volném čase a bez nároku honorář. Kvůli časové náročnosti charity se ale málokdy všech pět sejde pohromadě, k vzájemné spolupráci proto využívají hlavně internet nebo mobilní telefony. Za šest let své charitativní činnosti pomohly liberecké Dobrotety desítkám rodin.

V sobotu připravily v centru Liberce akci pro rodiny s dětmi nazvanou Dobrotety dětem. V parku v Budyšínské ulici nad klubem Bunkr čeká návštěvníky zábavný den se soutěžemi, vystoupeními a výtvarnými dílnami. Výtěžek z prodeje rukodělných výrobků je určen na pomoc lidem v nouzi.

 

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.