Dobrošov jako úkryt, Američan pomohl uprchlíkům a ukrajinské děti se učí česky. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Pevnost Dobrošov na Náchodsku od začátku války na Ukrajině stále častěji odpovídá na dotazy lidí, kteří se zajímají o případný úkryt. Někteří z nich prý dodávají, že se ptají jen tak pro jistotu, mnozí ale své dotazy myslí vážně. Co na to správa pevnosti?

„Betonu je tady hodně. Proti nějakému přímému ostřelování by to pomohlo, ale jinak by nikoho tento objekt nezachránil," správce pevnosti Dobrošov Martin Měřínský právě v jednom z objektů československého příhraničního opevnění opakuje větu, kterou v poslední době říká stále častěji.

Čtěte také

V Česku je podle odhadů už víc než 220 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, najít pro ně zázemí je proto stále těžší. Ubytovny i turistické kempy jsou na řadě míst republiky obsazené a zástupci měst a obcí jsou tak vděční za každou nabídku od svých obyvatel. Ty naštěstí stále přichází a to i za cenu zdánlivě nepřekonatelné jazykové bariéry.

„Dobrý den!“ Okrajová část Teplic nad Metují, malého městečka na Náchodsku. Američan Robert vítá ženu z Ukrajiny a její dva syny. „Do you speak english? No? It is no problem. Come in.“ I tak Robert zve trojici utečenců dál a nabízí jim jeden z pokojů ve svém domě, bydlet je zdarma nechá minimálně půl roku.

Čtěte také

První ukrajinské děti už chodí do základní školy v Rokytnici v Orlických horách. Hned se začaly učit česky, aby se co nejdříve mohly plně zapojit do kolektivu. Poprvé tam přišlo 17 ukrajinských dětí. Klíčové teď pro ně je začít komunikovat v češtině. Ty menší se musí naučit i latinku.

Do Rokytnice a okolí totiž díky početné diaspoře Volyňských Čechů teď přicházejí jejich příbuzní. Škola by v následujících dnech nebo týdnech také ráda uspořádala pro ukrajinské děti i rodiče neformální seznamovací akci.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.