Dobrodružná cesta do pravěku za uměním malíře a grafika Zdeňka Buriana vás čeká v Jilemnici

19. červen 2021 09:32

Verneovky, Mayovky, Foglarovky, knížky Louise Stevensona a což teprve Štorchův Bronzový poklad, Osada havranů nebo Lovci mamutů! Neodmyslitelně k nim patří dílo malíře Zdeňka Buriana, světového autora vědecké ilustrace.

Čtěte také

Za „Dobrodružstvím pravěku" Burianových ilustrací v kontextu vzácných pravěkých archeologických nálezů, zvou do jilemnického zámku - historik Krkonošského muzea Martin Witkowski a redaktorka Eliška Pilařová.

Hned v první místnosti kouzelný mamut. Na knížce Lovci mamutů vyrostla nejedna generace dětí.
„Ano, i já. Opravdu první místnost je věnována této knize Eduarda Štorcha a nádherným ilustracím Zdeňka Buriana. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jak originální ilustrace, tak archeologické nálezy, které se právě vztahují k období lovců mamutů, tedy období mladého paleolitu."

„Takže například mamutí kel, který byl nalezen tady v Podkrkonoší v Březovicích nedaleko Hořic. Roh nosorožce srstnatého, stoličku mamuta a další pravěké nálezy."

Čtěte také

Zdeněk Burian říkal, že v knihách Eduarda Štorcha nalezl všechno, co ho kdy bavilo. On byl rodák ze Štramberka a štramberskou jeskyni Šipku měl doslova za humny.

„Malý Zdeněk už asi v pěti letech do této jeskyně chodíval a představoval si život pravěkých lovců a sběračů. Protože právě v jeskyni Šipka byla nalezena čelist neandrtálského dítěte."

Když mu profesor Augusta, náš vynikající paleontolog a recenzent knih Eduarda Štorcha, ukázal poměrně složitou kostru jakéhosi veleještěra, tak ji Burian díky svým znalostem anatomie zvířat dokázal snad během pouhé půl hodiny zpracovat v kresbu zvířete.

Čtěte také

„Tuším, že mu to tenkrát trvalo asi 20 minut. On se opravdu vypracoval na světovou špičku rekonstrukce a vědecké ilustrace v oboru paleontologie."

Mluvili jsme tedy o reprodukcích a knížkách, tady jsou ovšem k vidění i originály.
„Máme zde vystaveny převážně perokresby, ale i pastely nebo ilustrace, které byly zhotoveny kvašovou technikou. Těch ilustrací je tu k vidění téměř stovka."

Připomeňme, že Zdeněk Burian spolupracoval i s filmem.
„Například s režisérem Karlem Zemanem na filmu Cesta do pravěku. Film, který jsme snad už všichni někdy viděli. Ale rád se na něj podívám vždy znovu," dodává Martin Witkowski.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související