Dobré vztahy Správy národního parku a obcí jsou pro mne prioritou, říká nový ředitel KRNAP

4. leden 2018 10:00

Robin Böhnisch se oficialně ujal vedení krkonošského národního parku. Na pozici ředitele vystřídal Jana Hřebačku, který skončil na vlastní žádost. Proč se do výběrového řízení Bohnisch  přihlásil a jaké změny plánuje? To zajímalo i naši reportérku Kateřinu Kohoutovou, která s ním natočila následující rozhovor. 

Pane řediteli, jste ve funkci několik málo hodin. Jak jste se na Správě Krkonošského národního parku zabydlel?

„Pro mne to není neznámá budova. Já jsem tu byl poměrně často ve své předchozí funci předsedy Výboru po životní prostředí, včetně ředitelské kanceláře. Projednávali jsme spolu spoustu věcí, včetně novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Každopádně teď k té nové fuknci přistupuji samozřejmě s pokorou. Tedy zabydlený ještě rozhodně nejsem," říká Robin Böhnisch.

Určitě je velmi důležitá spolupráce Správy Krkonošského národního parku s krkonošskými obcemi a městy.

„Vztahy Správy Krkonošského národního parku a obcí jsou na vynikající úrovni. Je to dědictví nejen mého předchůdce Jana Hřebačky, ale už i pana ředitele Nováka, který řediteloval před ním. Je to tak cenná záležitost, že patří mezi mé priority tyto dobré vztahy udržet a rozvíjet," vysvětluje Robin Böhnisch.

Co vás čeká v nejbližší době?

„Nás čeká veliká výzva. A to je dokončení o dohodnutí s obcemi nové zónace národního parku, která bude odpovídat novele zákona o ochraně přírody a krajiny," říká Robin Böhnisch.

Robin Böhnisch

Vy pocházíte z Mladých Buků. Jaký máte vůbec vztah z této oblasti?

„Krkonoše jsou pro mne domov. Tedy dá se říci, že v Krkonoších a na Rýchorách jsem vyrůstal. Snažil jsem se také alespoň vystudovat něco blízkého ochraně životního prostředí. A do budoucna jsem i tu svou kariéru v Krkonoších plánoval. Pak mne to prostě odválo do politiky. A řekl bych, že teď se vracím k tomu, co jsem vždy dělat chtěl," upřesňuje Robin Böhnisch.

Dají se zužitkovat i vaše zkušenosti z politického pole?

„V tomto případě se to dá zužitkovat dokonale. Protože jsem byl právě dva roky zpravodajem novely zákona o ochraně přírody a krajiny, zkráceně novely zákona o pravidlech pro národní parky. A jako zpravodaj budu mít najednou příležitost uvádět zákon, který jsem dva roky provázel legislativním procesem, v život. To je velmi zajímavá výzva a velká výhoda," doplňuje Robin Böhnisch.

V následujích dnech se Robin Böhnisch přestěhuje z Prahy do Vrchlabí, kde sídlí Správa Krkonošského národního parku.

Janova Hora s výhledem na Krkonoše
Spustit audio

Související