Do zimy s nejvyšší opatrností. Řidiči, cyklisté i chodci chraňte zdraví a život svůj i ostatních

30. říjen 2019 12:45

Zpozornět více než kdy jindy by měli v následujícím zimním období chodci, cyklisté i řidiči motorových vozidel. Venkovní klimatické podmínky s sebou bez notné dávky opatrnosti všech účastníků silničního provozu mohou přinést fatální následky. Třeba jen dřívější stmívání může mít pro chodce či cyklisty bez patřičného reflexního označení tragické konce. 

Přestože se v uplynulých deseti měsících zhruba 1500 policistů zapojilo v Královéhradeckém kraji do desítek preventivních aktivit, při nichž zkontrolovali 15,5 tisíce vozidel a oslovili nesčetné množství zranitelných účastníků silničního provozu, zemřelo za sledované období na silnicích našeho kraje už 41 osob, a to při 36 dopravních nehodách.

Čtěte také

U 14 dopravních nehod stojí za úmrtím nesprávný způsob jízdy, u 13 je společným jmenovatelem rychlost a do devíti z nich se promítlo nedání v přednosti v jízdě. V sedmnácti případech zemřeli lidé, kteří dopravní nehodu nezavinili. Na silnici vyhasly i dva dětské životy, a to u tragické dopravní nehody na železničním přejezdu u Černožic.

Statistiky počtu dopravních nehod v našem kraji se od počátku roku však přitom nijak neodchylují od loňských počtů.

Letos se ve sledovaném období prvních deseti měsíců událo celkem 4 284 dopravních nehod, vloni jen o čtyři méně. Za celý loňský rok vyhaslo 18 lidských životů. Letošní rok je zatím v počtu úmrtí účastníků silničního provozu nejtragičtějším od roku 2012, kdy na silnicích našeho kraje bylo usmrceno při dopravních nehodách 57 osob.

Alkohol i drogy stojí letos již za 247 dopravními nehodami. Z jednačtyřiceti letos usmrcených osob bylo podle výsledků dosud provedených pitev pod vlivem alkoholu či drog pět z nich.

Čtěte také

I s ohledem na tato fakta doporučují policisté nepodcenit příchod zimního období, které klade na všechny účastníky silničního provozu obrovské nároky na technický stav vozidla, ale také na pozornost a soustředěnost řidičů.

Řidiči, buďte ohleduplní a věnujte se řízení, jedná se totiž o jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod obecně. Jezděte na zimních pneumatikách, které jsou při poklesu teplot bezpečnější pro jízdu a svou konstrukcí pro toto období lépe přizpůsobeny. Nepřeceňujte své síly a přizpůsobte jízdu svým schopnostem, dovednostem a také povaze vozovky.

Chodci, cyklisté ale i řidiči motorových vozidel, buďte více vidět a hlavně, nesedejte za volant, pokud jste pod vlivem alkoholu nebo drog. Zbytečný risk se nevyplácí!

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související