Do západních Krkonoš a Podkrkonoší přicházejí evropské peníze

22. září 2010

Pojmy jako MASKA, LEADER či strategický plán konečně dostávají své obrysy a srozumitelné dimenze. Po několika letech pečlivých příprav a společné práce se letos na podzim lidem žijícím v Krkonoších právě jejich prostřednictvím rozdávaly peníze. Jak je to možné? Kdesi na počátku byl úmysl Evropské unie podpořit venkovské oblasti tak, aby mohly plánovat a řídit vlastní rozvoje, aniž by se musely vzdát svého přírodního či kulturního bohatství. V roce 1991 vzniká program LEADER, umožňující podpořit domácí iniciativy v regionech. Iniciátory jsou vždy občanská sdružení s názvem místní akční skupiny (MAS), sdružující obce, místní podnikatele i nejrůznější neziskové organizace a spolky. MAS přebírají odpovědnost, připravují a schvalují koncepci rozvoje území (Strategický plán LEADER).

Pokud je tato strategie přijata k financování Ministerstvem zemědělství, začnou do oblasti proudit po dobu pěti let nemalé peníze. Ty pak MAS podle pevně stanovených pravidel rozdělují jednotlivým projektům v oblasti své působnosti.
MASky - pokud dobře pracují - mají možnost opravdu výrazně ovlivnit rozvoj oblasti. Jejich prostřednictvím se daří podpořit především projekty, zaměřené na společenský život a jedinečnost území, které stojí na "okraji finančních toků" ostatních dotačních programů.
MASka ročně rozděluje kolem 10 milionů korun: za finance od MASky tedy nepostavíte agrofarmu, ale získáte například peníze na dobudování jejího zázemí, které bude sloužit místním lidem i návštěvníkům. Díky spolupráci s MASkou získá obec finance na opravu kapličky, místní spolek peníze na pořádání festivalu, občan na vydání pamětí svého dědečka... Úspěšnost MASky stojí na nápadech a spolupráci lidí, kteří se v ní scházejí.
Mezi úspěšné MASky, které byly v roce 2008 vybrány na základě předložené strategie rozvoje území (SPL) k financování, patří MAS "Přiďte pobejt!", působící na území západních Krkonoš a Podkrkonoší. A právě zde měli lidé poprvé šanci letos na podzim poprvé využít nabídky finanční podpory z LEADRU. První veřejná výzva k podávání projektů, kterou MAS "Přiďte pobejt!" vypsala, měla tři tématické okruhy (fiche): modernizaci zemědělských podniků, náš venkov (spolkový život) a občanskou vybavenost.
V kanceláři MAS v Jilemnici se sešlo celkem 16 projektů, z nichž bylo na základě pečlivého bodování nakonec vybráno 11 jako způsobilých pro příjem evropských financí. Díky nim například zpřístupní muzeum ve Františkově další prostory, v Horní Rokytnici obnoví alej a kapličku, na věži školní budovy v Čisté u Horek opět začnou odbíjet hodiny, ekozemědělské družstvo v Poniklé zmodernizuje teletník, opraví se historické sochy v obci Horka, hasiči ve Valteřicích přistaví klubovnu u své zbrojnice...

Spustit audio