Do rozlehlého areálu ostrovské věznice komunistický režim posílal hrdiny a vlastence. Nyní slaví 70. výročí

14. červen 2019 10:00

Věznice Ostrov na Karlovarsku vznikla přesně před 70 lety. Areál v osadě Vykmanov patří v současné době mezi nejmodernější a také nejznámější vězeňská zařízení v České republice. Jeho historie ale připomíná mimo jiné politický vývoj v naší zemí v 50. letech minulého století

V roce 1949 sem komunisté začali posílat odpůrce nastupujícího režimu. V zemi pak začaly vznikat nechvalně proslulé pracovní lágry. V Ostrově a v Jáchymově museli takzvaní „muklové“ pracovat pro blízké jáchymovské uranové doly, kterými posléze prošly desítky tisíc lidí. 

Podle Vlasty Preislerové z krajské pobočky Konfederace politických vězňů je začátek provozu vykmanovského areálu spojený s vězněním politických odpůrců komunistického režimu. „Jejich památku si každoročně připomínáme při akci Jáchymovské peklo. Pietní akty se odehrávají v Horním Slavkově, Jáchymově i v Ostrově u takzvané Rudé věže smrti“.

Rudá věž smrti stojí nadohled vykmanovské věznice. V 50. letech tady političtí vězni ručně třídili radioaktivní materiál z uranových dolů a mnozí z nich pak podlehli nemoci z ozáření.„Je to těžké, sloučit vzpomínky na 50. léta, pro které byla věznice zřízena, a dnešní demokratickým systémem vězeňství,“ dodal v souvislosti s výročím věznice její současný ředitel Pavel Zange.

Historie věznice  byla poměrně složitá a svým způsobem kopírovala dění ve společnosti

Nejdříve začalo zařízení pracovat jako samostatná stanice vězeňské stráže. Postupně ve Vykmanově působila odborná škola a vazební věznice. Po roce 1989 zařízení začalo sloužit v nových podmínkách jako „Věznice Ostrov“.

Věznice je určena pro dospělé muže zařazené soudem do věznice s ostrahou, jsou v ní umisťováni odsouzení zařazení do oddělení se středním a vysokým stupněm zabezpečení.V současné době je v areálu umístěno 880 odsouzených. Chod věznice zajišťuje přes 400 pracovníků.

K 70. výročí vydal tým pracovníků první ucelenou publikaci o historii vykmanovské věznice. Do běžné distribuce se ale kniha nedostane. Pracovníci vězeňské služby si výročí připomněli setkáním v átriu ostrovské radnice. Pamětní desku k uctění hrdinů a vlastenců, kteří kdysi ve věznici trpěli, vysvětil ve vstupní hale objektu plzeňský biskup Tomáš Holub.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio