Do potoků v Orlických horách se vrací rak říční

25. září 2010

Do potoků v Orlických horách se pomalu začíná vracet rak říční, který patří mezi nejohroženější živočichy. Jeho rozmnožení podporuje státní podnik Lesy České republiky. Na středu 22. října připravuje vysazení zhruba stovky uměle odchovaných raků do Bartošovického potoka a potoka Černá voda na severní straně Orlických hor. "Rak říční s rozvojem hospodaření v Orlických horách po druhé světové válce vymizel a nyní se vyskytuje jen ojediněle," uvedl vedoucí oblastní správy toků Lesů ČR Tomáš Sajdl. Dodal, že příbuzný rak bahenní se vyskytuje častěji, protože k životu nepotřebuje tak čistou vodu.

S vysazováním raků říčních začal podnik před dvěma lety, kdy do dvou potoků v okolí Orlického Záhoří vysadil několik desítek korýšů. "Raci se v nich udrželi a rozmnožují se," uvedl Sajdl s tím, že vysazení raků předchází analýza vybrané lokality. Rak totiž vyžaduje kvalitní protékající vodu a dostatek vhodných úkrytů - podemleté břehy či vyvinutý kořenový systém stromů. V lokalitě musí být i dostatek potravy, tedy larev vodního hmyzu.
Rak říční žije samotářsky, každý jedinec má své vlastní obydlí, často od sebe dosti vzdálené. Dorůstá průměrné délky 15 centimetrů, jsou však známé nálezy jedinců o velikosti 25 centimetrů. Je nočním živočichem a setkání s ním ve dne je spíše náhodné.

Logo
Spustit audio