Do lesů kolem rybníka Olšiny na Šumavě se dříve nesmělo. Dnes jimi vede malebná naučná stezka

29. leden 2021

Ještě před pár lety byl do lesů kolem rybníka Olšiny nedaleko Horní Plané na Šumavě vstup zakázán. Byly totiž součástí vojenského výcvikového prostoru. Armádě sice lesy patří dodnes, ale turisté se v nich teď mohou pohybovat bez obav. Navíc jimi vede nová naučná stezka.

Jedním z lákadel stezky je tak zvaná Vyhlídka dobrodruhů. „Vyhlídka je zajímavá hlavně pro děti. Dostat se k ní musí po pilotech nad vodní hladinou. Nakonec vystoupají na žebřík, na kterém stojí výš, než by stály normálně,“ vysvětluje lesní pedagožka Růžena Heřmánková z Vojenských lesů a statků, která se stará o vzdělávací programy na stezce.

Trasa, která se nachází nedaleko městečka Horní Planá a vodní přehrady Lipno, byla otevřena v loňském roce. A jenom infocentrem, které stojí u parkoviště na začátku stezky, prošlo během prvního půlroku na patnáct tisíc návštěvníků.

Vyhlídka je zajímavá hlavně pro děti. Dostat se k ní musí po pilotech nad vodní hladinou

Celý vycházkový okruh přitom není úplně krátký. Pokud si návštěvník chce užít všechny prvky, jako je zmíněná vyhlídka nebo třeba plovoucí vor po rybníce, a projít tak veškeré odbočky, nachodí dobrých osm kilometrů.

Podél stezky je vedle různých zábavných prvků umístěno i dvacet devět informačních panelů. Na nich se dočtete údaje o rostlinách a živočiších, které v okolí při troše štěstí můžete spatřit. Dozvíte se také, v čem se od sebe liší mokřady a vlhká lada, jaký život najdete na loukách a jaký v lesích. Součástí stezky je i historická budova rybářské bašty s expozicí rybářství, lesnictví a starých řemesel. Ta bývá otevřena jen v létě. Jinak je stezka volně přístupná po celý rok.

Stezku můžete bez obav navštívit i v zimě, kdy je vše zmrzlé a pod sněhem, a tak nehrozí, že byste v některých místech zapadli do bláta. Celá trasa je navíc dobře udržovaná, takže se nemusíte bát ani toho, že byste se brodili závějemi. „Příroda u rybníka Olšiny má svoje kouzlo v každém ročním období,“ dodává Růžena Heřmánková.

autor: Filip Černý
Spustit audio