Do lavic usedly starší dámy. A vyučují je žáci. Je to příjemný pocit někoho něco naučit

2. březen 2017

Na Základní škole Bezručova v Hradci Králové začala série počítačových kurzů. Na tom by asi nebylo nic zvláštního. Do lavic ale usedly dámy, které už dávno nejsou školou povinné. Zapojily se totiž do přednášek, které jsou určené pro seniory. Právě je mají naučit zacházet s počítačem a také internetem. Lektory jsou přitom samotní žáci základní školy.

„Máme se tady zouvat? Vzala jsem si bačkory, prostě jako do školy," ptá se jedna z posluchaček kurzu při příchodu do počítačové učebny.

Je to příjemný pocit někoho něco naučit.Martin Faluts, lektor PC kurzu pro seniory

Místo žáků základní školy tu teď sedí několik starších dam. Mezí nimi i paní Eva: „Proč jsem se přihlásila? Protože to je pro dnešní život nutné v každém věku. Já jsem úplná začátečník. Co vím o počítači? Že je to počítač! Budu se vše pečlivě zapisovat. Mám vnučku mimo republiku a tak abych se s ní mohla spojit přes Skype. To mě hodně motivuje."

Čtěte také

Do učebny přichází lektoři, tedy většinou deváťáci ze základní školy v Bezručově ulici.

Každý lektor usedá k jedné žákyni a výuka může začít

Výklad je velmi individuální a každý se může s lektorem dohodnout na tom, co přesně potřebuje vysvětlit, říká Martin Faltus, který je tu dnes za vyučujícího: „Je to příjemný pocit někoho něco naučit. Žáci jsou podle mne velmi dobří a učí se pěkně."

Na Základní škole Bezručova v Hradci Králové začala série počítačových kurzů

Podobné kurzy tu mají mnohaletou tradici

V současnosti jsou tu kurzy jak pro úplné začátečníky, tak i pro pokročilé a nechybí ani výuka zaměřená na úpravu digitálních fotografií, vysvětluje vedoucí kurzu a zároveň učitel Zdeněk Kober: „Chodí se sem lidé učit zacházet s internetem, jedna paní sem chodí pravidelně stříhat video svých vnoučat."

Soužití dvou vzdálených generací funguje dobře

„Hradecká univerzita dělala výzkum a senioři odpovídali. A také děti odpovídaly proč se přihlašují jako lektoři. U několika dětí se tam objevilo: Překvapilo mne, jak jsou senioři šikovní," dodává Zdeněk Kober.

Volná místa tu stále ještě jsou.

Kurzy zaštiťuje královéhradecký magistrát a jsou pro starobní nebo invalidní důchodce zdarma.

autor: ova
Spustit audio