Do křižovatky Na Kotli v Hradci Králové se dnes pustí dělníci. Samotná oprava začne 2 července

12. červen 2018 11:19

Dnes začínají přípravné práce, kterými Ředitelství silnic a dálnic zahájí opravu frekventované královéhradecké křižovatky Na Kotli. Spojnice městského okruhu a Brněnské třídy bude přes prázdniny průjezdná jen s omezením a to přinese komplikace jak pro řidiče, tak pro cestující hromadnou dopravou.

Ředitelství silnic a dálnic chystá na dnešek začátek přípravných prací, stavět se mají provizorní přejezdy dělícího středního pásu a omezení dopravy by mělo být minimální.

Oprava okružní křižovatky na Brněnské provede dopravu v Hradci Králové očistcem. Kdy přesně?

Kruhový objezd (ilustrační foto)

Už v ve druhé polovině května odstartuje rozsáhlá oprava okružní křižovatky v Brněnské ulici v Hradci Králové. Na půl roku výrazně zkomplikuje dopravu na druhém silničním okruhu. Pro osobní auta policisté připravují po městě objížďky. Řidiči nákladních aut ale budou muset čekat v omezeních u opravovaných míst nebo do Hradce Králové přijet po alternativních trasách.

Všechno směřuje k tomu, aby mohly 2. července práce začít naplno, říká investiční referentka ŘSD Hradec Králové Zdena Pospíšilová: „Od 2.7. do 2.9. budeme dělat tři fáze. A to je vlastní okružní křižovatka. Tu musíme mít přes prázdniny hotovou. A od 3.9. do 21.10. budeme dělat větve k Miletě."

Řidiče osobních aut čekají objížďky přes Třebeš, Moravské předměstí nebo Malšovice, trasy budou značeny a doprava má být na některých místech řízena provizorními semafory. Na křižovatce Palachovy a Brněnské by měl navíc také vzniknout provizorní kruhový objezd.

Nákladní doprava (ilustrační foto)

Řidiči osobních aut mohou také podle mluvčího krajské policie Jana Čížkovského využít osobní znalosti a jet i mimo vyznačené trasy, to se ale netýká řidičů nákladních aut. Ta musí projet opravovaným místem přímo přes křižovatku Na Kotli, říká jan Čížkovský: „Řidiči nákladních vozidel by měli využívat této trasy a pohybovat se po silnicích prvních tříd. Tedy i jet skrze tento kruhový objezd. Neměla by tato nákladní vozidla využívat objízdných tras a porušovat tím i v některých částech města Hradce Králové zákaz vjezdu těchto vozidel."

Změny muselo udělat také vedení hradeckého Dopravního podniku. Opravovaným úsekem totiž vede trolejbusová trať, spojující centrum města s Novým Hradcem Králové a trolejbusy nepojedou.

02373913.jpeg

Dopravní podnik je nahradí autobusy, ale i když zůstanou jízdní řády stejné, ke zpožděním může podle ředitele Zdeňka Abrahama dojít: „Jediné v čem může nastat komplikace, to je pokud bude křižovatka zacpána osobními i nákladními vozidly."

Opravy křižovatky Na Kotli vyjdou na necelých 57 miliónů korun bez DPH.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související