Do kraje přijde 400 milionů na příhraniční projekty

22. září 2010

Zlepšení dopravní infrastruktury, stavba cyklostezek, vzdělávání či zkvalitnění čistoty vody v povodí Labe a Odry patří mezi projekty, na něž získaly obce či organizace z Královéhradeckého kraje zhruba 400 milionů korun z Evropské unie. Finance byly regionu přiděleny z Operačního programu příhraniční spolupráce České republiky a Polska. "Celkem 25 předložených žádostí se týkalo projektů, kde vedoucím partnerem nebo projektovým partnerem byl subjekt z Královéhradeckého kraje. Z toho nakonec uspělo 16 projektů za zhruba 400 milionů korun. Celkem bylo v této fázi rozděleno asi jeden a půl miliardy korun," řekl krajský radní Jiří Vambera.

Další finance dostaly kraje Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský, které jsou do operačního programu příhraniční spolupráce s Polskem rovněž zapojené. Regiony mohou získat z Evropského fondu pro regionální rozvoj ještě přibližně jednu miliardu. Žádosti mohou předkládat do konce letošního října.
Úspěšné projekty z Královéhradeckého kraje se týkají oblasti posilování dostupnosti, ochrany životního prostředí, rozvoje cestovního ruchu, vzdělávání, územní spolupráce veřejných institucí či podpory společenských, kulturních a volnočasových aktivit.
Za evropské peníze se například zlepší dopravní infrastruktura v oblasti Radków - Police nad Metují a Božanov - Radków. Náklady na první z těchto projektů budou činit asi 20 milionů korun, na druhý více než 38 milionů korun. Další desítky milionů korun půjdou na stavbu silnic a cyklostezek v Kladském pomezí. Více než 20 milionů korun také například dostane obec Orlické Záhoří na nákup strojové techniky, jež zlepší v zimě dostupnost Orlických a Bystřických hor.

Spustit audio