Do kraje dorazil historický Legiovlak se 14 vagóny. První zastávkou je Dobruška na Rychnovsku

27. červenec 2021

Do Dobrušky na Rychnovsku dorazil historický Legiovlak. Ve 14 opravených vagónech si lidé mohou připomenout život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Na dobrušském nádraží zjišťovala podrobnosti reportérka Jana Házová. 

Čtěte také

Jsem momentálně v krásném, nejreprezentativnějšímu vagónu, pánové mne posadili k důstojnickému stolu v salonním vagónu. Člověk tady má opravdu pocit, že se vrátil v čase. Na zemi je koberec, sedím na polstrované židli u naleštěného stolu. Je tady pohovka a tapety na stěnách.

Kousek ode mne je pracovna, z druhé strany kancelář. A to jsem zatím jen v jednom vagónu.

Členové Československé obce legionářské, kteří Legiovlak do Dobrušky dopravili, se tu už prochází v historických uniformách, tedy nálada oné válečné doby je tím umocněna.

Co vlastně Legiovlak lidem nabízí?

Snaží se co nejvíce přiblížit lidem podobu tehdejších vlaků i životních podmínek a bojových činností i zvyklostí československých legionářů.

Čtěte také

Celá železniční souprava se skládá z různorodých vagónů, kterých je dohromady 14. Mezi nimi je například takzvaná Těpluška, což je zateplený nákladní vagón, který sloužil k přepravě vojska. Tyto vozy byly vylepšeny o dvojitou podlahu a zdvojené stěny, někdy prý měl i kamna.

Jsou tu ovšem i další zajímavé vagóny, například polní pošta, plukovní prodejna, ubytovací vůz, dál třeba filmový nebo krejčovský vagón, zdravotní i štábní. Obrněný je vyzbrojen děly a kulomety. I vozy plošinové.

Zájemce celým komplexem provedou legionáři v dobových stejnokrojích. Je tady mnoho exponátů a stovky fotografií s popisky.

Do kdy budou v Dobrušce historické vagony přístupné a kam Legiovlak popojede dál?

Na nádraží v Dobrušce bude v uvozovkách Legiovlak kotvit do neděle 1. srpna. Ve všední dny je přístupný od 8:00 do 18:00 hodin, o víkendu potom od 9:00 do 19:00 hodin. Vagóny si mohou lidé prohlédnout zdarma.

Další zastávkou Legiovlaku bude potom od příštího týdne Vrchlabí, což je poslední zastávka v Královéhradeckém kraji. Odtud potom souprava odjede do Libereckého kraje.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.