Do kostela jen s rezervací. Věřící si zvykají na zákaz zpěvu i další omezení spojená s koronavirem

Vládní opatření proti šíření koronaviru dopadla i na náboženské akce. Počet lidí při bohoslužbách od pondělí klesne na deset, doteď jich mohlo přijít 100. Věřící si tak na bohoslužby musí dělat rezervace, společně s faráři si navíc zvykají na zákaz zpěvu.

„Teď zbylo jen pár míst. Další dny už jsou všechny obsazené,“ říká po první mši, na kterou si věřící museli udělat rezervaci, farář Miloslav Brhel z kostela sv. Jakuba v Červeném Kostelci. 

Na některé jeho mše chodilo i 700 věřících, a aby uspokojil alespoň většinu z nich, v některých dnech počet bohoslužeb rozšířil. „Přidávali jsme přímo v neděli dvě bohoslužby v 11 a 18 hodin a navíc jsme přidali bohoslužbu i v sobotu večer.“

Zákaz zpěvu

Na rezervace už si lidé zvykli při první vlně na jaře, aktuální změnou pro věřící je ale zákaz zpěvu. Ten je přitom důležitou součástí většiny bohoslužeb.

Čtěte také

„Přímo některé texty jsou psány proto, aby se zpívaly, ne ke čtení. Je to, jako bychom chtěli recitovat třeba Skákal pes,“ vysvětluje farář Brhel. Kvůli zákazu zpěvu proto musel bohoslužby upravit. Některé popěvky vynechal, jiné texty se nově recitují.

Některým věřícím změna tolik nevadí, třeba Jiřímu Kábrtovi ale absence zpěvu chybí. I proto, že 52 let zpíval v chrámovém sboru. „Liturgický zpěv ke mši svaté patří, každá sloka, která na liturgii navazuje, má své opodstatnění,“ upozorňuje.

On-line přenosy

Od pondělí se navíc počet účastníků bohoslužeb snižuje na deset a drtivá většina věřících tak bude muset zůstat doma. Třeba tady v Červeném Kostelci jim tak budou muset stačit internetové on-line přenosy.

Spustit audio

Související