Do konce roku jsou zdarma k vidění dvě nové expozice Galerie moderního umění v Hradci Králové

4. prosinec 2020

Galerie moderního umění v Hradci Králové nabízí dvě nové stálé expozice ve druhém a třetím patře. První expozice Minulé století - dvacet osobností je věnována českému modernímu umění. Zároveň se otevřela také dlouhodobá výstava Posledních padesát let, zaměřená na současné české umění. Vstup bude do konce roku zdarma.

Dlouhodobá výstava Posledních padesát let je zaměřena výhradně na české umění posledních pěti desetiletí, což je v rámci stálých expozic v České republice dosud velmi výjimečným počinem.

Čtěte také

Nejenže se výstava věnuje téměř bez výjimky žijícím autorům, ale reflektuje i nejaktuálnější umělecké dění. Její koncepce se ujal kurátor Tomáš Pospiszyl, který patří k předním teoretikům dané problematiky.

Diváci mohou spatřit jak díla tradičně prezentovaných autorů, jako je Milan Knížák nebo Margita Titlová, tak i práce mladých umělců - Matyáše Chocholy, Anny Hulačové a dalších.

Projekt, který vznikl s finanční podporou a záštitou Ministerstva kultury České republiky a ve spolupráci s Národní galerií Praha, se návštěvníkům snaží ukázat, že právě aktuální tvorbě, která přirozeně odráží problémy dnešního světa, mohou často porozumět mnohem lépe než staršímu umění.

Posledních padesát let, expozice, Milan Langer, Milan Knížák, Martin Zet

Zároveň s výstavou současného umění bude otevřena také netradičně koncipovaná stálá expozice Minulé století - dvacet osobností, která ji svým zaměřením logicky předchází a doplňuje.

Její koncepce však nestojí na obvyklém chronologickém řazení stylů, ale na specifickém charakteru tvorby 20 vybraných umělců a umělkyň.

Čtěte také

Zvolenou metodou se přibližuje renesančnímu názoru, podle něhož právě originalita projevu jednotlivých autorů-géniů utváří podobu umění dané epochy a je hnací silou jeho vývoje a proměn.

Při výběru 20 autorů byl kladen důraz také na jejich vztah nebo souvislost tvorby s Hradcem Králové, potažmo regionem východních Čech.

Velká pozornost je v rámci výstavy věnována ženám, které právě v minulém století dosáhly určité rovnoprávnosti. Diváci budou moci vedle děl známých umělkyň, mezi něž patří Toyen, Adriena Šimotová, či Věra Janoušková, zhlédnout i práce autorek, které zatím stojí spíše stranou oficiálních dějin umění jako je Jitka Svobodová nebo Augusta Nekolová.

Čtěte také

Autorkou expozice je Petra Příkazská, kurátorka královéhradecké galerie, která pro zmíněnou instituci připravila již celou výstav moderního umění. Projekt vznikl s finanční podporou a záštitou Ministerstva kultury České republiky, ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Východočeskou galerií v Pardubicích.

Kromě dvou nových podob stálých expozic návštěvníci uvidí již dříve otevřené výstavy, a to ve čtvrtém patře výstavy Jiřího Hilmara Nalézat ztracenou rovnováhu a Petra Stanického Jiný prostor. Ve foyer galerie je nadále instalace Za kulisou od Dalibora Bači a v prvním patře výstava Nekousavě kousati Vladimíra Preclíka.

Galerie moderního umění v Hradci Králové
je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě další dva soubory uměleckých děl - sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu - cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko Kuksu.
PO zavřeno
ÚT-NE 10:00-18:00
ČT 12:00-20:00

Galerie moderního umění v Hradci Králové je otevřena každý den kromě pondělí, ve čtvrtek od 12:00 do 20:00, v ostatní dny od 10:00 do 18:00 hodin.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.