Do Josefova u Jaroměře míří milovníci metalu. Na festivalu Brutal Assault zahraje 150 interpretů

8. srpen 2022 10:41

Do Jaroměře - Josefova na Náchodsku začínají přijíždět účastníci letošního hudebního festivalu Brutal Assault. Akce zaměřena na heavy metal začíná zítra, už dnes se ale otevírají kempy pro návštěvníky. Na jednotlivých pódiích zahraje 150 kapel, ty poslední v noci ze soboty na neděli. Aktuální informace nabízí reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Letošmí ročník festivalu je vlastně náhradou za ten z roku 2020, který se s ohledem na tehdejší epidemickou situaci neuskutečnil. Někteří účastníci tak mají zakoupené vstupenky už od září roku 2019. Oproti původnímu programu je letošní ročník o jeden den delší.

První kapely zahrají v úterý 9. srpna od 14:00 hodin a k dispozice budou mít celkem pět pódií.

Pořadatelé prezentují Brutal Assault jako bezhotovostní festival. Vstupenka je spojena s čipem na náramku a ten se dobíjí online.

Čtěte také

K festivalu je připravena speciální aplikace, kterou si lidé mohou stáhnout do svých mobilů. Co v ní najdou?

Především informace o všech účinkujících a to poměrně podrobné. To mne příjemně překvapilo. Lidé si tak mohou přečíst historii jednotlivých interpretů, jakou hudbu vlastně hrají a čím je jejich tvorba inspirovaná.

V aplikaci je také program podle dnů i jednotlivých pódií. Součástí jsou i mapky, kde jsou zaznamenány polohy kempů nebo parkovišť. A také další služby ve festivalovém areálu. Zaujala mne například Pivní mapa, kde jsou uvedena nejen místa, kde se dá pivo zakoupit, ale zájemci také snadno zjistí, jaké druhy piv jsou na jednotlivých místech k sehnání.

Čtěte také

Součástí aplikace jsou ale třeba také informace o kyvadlové dopravě do areálu nebo předpověď počasí. A díky této aplikaci budou účastníci navíc dostávat aktuální upozornění na všechny důležité novinky či změny, které samozřejmě na takto velkém festivalu mohou nastat.

Pivní mapa vypadá hodně zajímavě. Vinnou mapu asi na metalovém festivalu nemají?

Nemají, ale je tam například odkaz na čajovnu, což mne také překvapilo. Nebo i na stánek, kde se prodávají veganské produkty.

Pořadatelé očekávají účast zhruba 20 tisíc lidí, velká část jich přijede ze zahraničí. Mohou podle policistů nebo strážníků nastat dopravní komplikace nebo nějaké jiné problémy?

Čtěte také

Ptal jsem se na to a policisté žádné velké potíže neočekávají. Přesto na dobu trvání festivalu posílí své hlídky. Přeci jen přijede možná až dvakrát víc lidí, než kolik je obyvatel Jaroměře. Na místě tak budou jak hlídky dopravní, tak i pořádkové policie. A dorazí také antikonfliktní tým.

Pro účastníky festivalu je v okolí areálu podle pořadatelů připraveno zhruba 1 000 parkovacích míst. Z nich se potom návštěvníci dostanou do areálu již zmiňovanou kyvadlovou dopravou. To znamená, že podle policistů by ani nemělo docházet k nějakým větším zácpám a dopravním komplikacím. Uvidíme, jak se situace bude reálně vyvíjet.

Spustit audio

Související