Do Hradce Králové se sjeli pacienti po operaci hrtanu, aby společně oslavili Světový den hlasu

20. duben 2023 23:45

Ročně onemocní v České republice rakovinou hrtanu přibližně 400 osob. U poloviny z nich musí lékaři přistoupit k totální laryngektomii, tedy k odstranění hrtanu. Pro pacienty to znamená, že přijdou o to nejdůležitější z hlediska komunikace - o svůj hlas. V hradecké fakultní nemocnici se příležitosti letošního Světového dne hlasu sešli členové Spolku laryngektomovaných ČR.

„Já jsem upadla do kómatu po hormonální pilulce, kterou jsem užívala na léčení menopauzy,“ začíná svůj příběh Alena Veselá z Čelákovic.

Čtěte také

O hlas přišla už před 15 lety, ve svých 45 letech. „Člověk vyjde z nemocnice, kde samozřejmě lékaři udělají svoji práci, ale pak mi chyběla následná péče. Vůbec jsem nevěděla o tom, že existuje elektrolarynx a dá se takto mluvit.

Elektrolarynx funguje jako generátor zvuku. Přístroj si pacienti přikládají ke krku. Stejně jako 51lety bývalý soustružník Petr Janeček z Krucemburku, který byl operován byl před čtyřmi lety. „Špatně se mi polykalo, tak jsem šel na vyšetření a našli mi tam nádor. Následovala operace a nádor šel pryč.

Ročně onemocní v České republice rakovinou hrtanu přibližně 400 osob, u poloviny z nich musí lékaři přistoupit k jeho odstranění.

Po operaci pacienti ztratí hlas, často i sebedůvěru, jak potvrzuje Eva Kocábková ze spolku S-LET. „Tato diagnóza není příliš častá. Oni zpravidla ve svém okolí nikoho takového nemají. Nikoho třeba ani ve svém životě neviděli se slavíkem. Jsou osamoceni, najednou přijdou o komunikaci a jsou hodně ztracení a bezmocní.

Čtěte také

„Po létech jsem zjistila, že existuje tento spolek a jsem za to opravdu moc ráda," chválí spolek paní Alena. S-LET podává pomocnou ruku takto nemocným už od roku 2018. Je jediným svého druhu v České republice.

I proto na setkání do Hradce Králové přijeli pacienti z celé republiky. „Hlavně také proto, aby se tito lidé mohli vzájemně setkávat a vyměňovat své zkušenosti.

Poklonu přítomným pacientům v jejich úsilí o začlenění se zpět do normálního života složil i přednosta kliniky ORL hradecké fakultní nemocnice Viktor Chrobok. „Vy jste úžasní v tom, že přestože nemáte hrtan, tak jste dokázali svůj hlas znovu navodit. Znovu komunikujete a znovu žijete.

Setkání přineslo pacientům také z úst lékařů důležité informace a rady - třeba o plicní rehabilitaci nebo o nových zdravotních pomůckách.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související