Do druhého penzijního pilíře vstoupí nejvíce lidí v příštích měsících, odhadují ekonomové

12. únor 2013

Důchodová reforma je stále velmi aktuálním tématem. K co největší informovanosti by měly přispět i takzvané diskuze u kulatého stolu. Sérii patnácti těchto osvětových akcí ve všech krajských městech připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s ministerstvem financí. A právě dnes byla taková diskuze v Hradci Králové.

Současná důchodová reforma je největší reformou penzí od roku 1989. Český důchodový systém tak nově vychází ze tří pilířů. Do druhého z nich u penzijních společností během ledna vstoupilo přes 4,5 tisíce lidí.

Odborníci ale očekávají, že nejvíce smluv se uzavře až v následujících měsících. Lidé nad 35 let totiž můžou do druhého pilíře vstoupit jen do konce června, mladší pak kdykoli. I proto jsou diskuze u kulatého stolu právě v těchto dnech.

„Dnes se potkávají odborníci z okresních správ sociálního zabezpečení, finančních úřadů práce, penzijních společností i jiných zaměstnavatelů v kraji různých profesních sdružení,“ vysvětluje Jana Buraňová z České správy sociálního zabezpečení.

Hlavním důvodem diskuze je to, aby se pak k lidem, třeba od úředníků, dostaly co nejpřesnější informace.

„Jde opravdu o to, aby si občan uměl představit něco pod pojmem důchodová reforma, pod pojmem důchodové spoření. A uměl se potom v rámci svých možností a své životní situace rozhodnout, jestli je to pro něj řešení,“ doplňuje Buraňová.

Poradit by nám měli i odborníci z penzijních společností, které smlouvy o důchodovém spoření uzavírají. Informace si ale můžete zjistit také sami. „Jsou spuštěny speciální webové stránky: důchodováreforma.mpsv.cz. Veřejnost tam najde konkrétní informace od obecných po složitější,“ říká Buraňová.

Právě na těchto stránkách si můžete stáhnout i manuál k důchodové reformě. „Je velice přehledný, popisuje, co důchodová reforma je, všechny tři takzvané pilíře, které vlastně pod důchodovou reformu spadají. Současně obsahuje i často kladené dotazy a odpovědi, se kterými se veřejnost obrací na úředníky,“ dodává Buraňová.

důchodci (ilustrační foto)

V provozu už je i speciální linka, na které odborníci každý všední den odpovídají na dotazy k důchodové reformě. Její číslo je 234 712 111. „Každý by měl přemýšlet a začít přemýšlet poměrně brzy o tom, jakým způsobem se zajistí na stáří. Výhodou toho je to, že to jsou prostředky, které patří jemu. On je jejich vlastníkem a nechává si je spravovat podle investiční strategie, kterou si domluví s penzijní společností,“ říká ředitel odboru finančních trhů Ministerstva financí Michal Franěk.

Penzijním společnostem se podle něho údajně vyplatí důvěřovat: „Tyto společnosti, případně jejich mateřské společnosti, většinou jsou součástí větší finanční skupiny, jsou ty samé subjekty, které většině z nás spravují již dlouhá léta třeba stavební spoření, penzijní připojištění. Není tu důvod obávat se toho, že by s tím penzijní společnosti měly provádět něco nekalého. Musejí myslet na svoji pověst.“

Všechny penzijní společnosti musí mít povolení od České národní banky. Ta navíc na jejich fungování průběžně dohlíží.

Názory české veřejnosti na aspekty důchodové reformy
autor: ova
Spustit audio