Do center měst se po několika měsících vrátily farmářské trhy. Radost mají prodejci i zákazníci

14. duben 2021 15:30

Po několikaměsíčním zákazu se ve středu vrátily farmářské trhy také na Husovo náměstí v Lysé nad Labem. Platí na nich přísná pravidla. Stánky jsou od sebe minimálně 2 metry, lidé musí mít respirátory, dodržovat rozestupy a u každého stánku je k dispozici desinfekce.

Od pondělí 12. dubna se mohou v Česku znovu konat farmářské trhy. Prodejci smějí nabízet jenom ovoce a zeleninu, rostliny, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, maso, vejce a med. Kupujícím částečné omezení prodeje ale nevadí a trhy s radostí a hojně navštěvují, jak se ve středu přesvědčil i redaktor Josef Podolák na Husově náměstí v Lysé nad Labem

"Za kvalitu si rád připlatím. Ta chuť a kvalita toho pečiva, to se se supermarketem nedá srovnat. Chodíme i pro mléčné výrobky a pro nějaké ovoce a zeleninu," svěřuje se pan Pavel, který si u stánku právě kupuje škvarkové placky a čerstvý chléb.

Farmářské trhy v Lysé nad Labem

Z obnovení trhů jsou nadšeni i prodejci. Některým chyběl kontakt s lidmi, jiní neměli žádnou jinou možnost své výrobky prodávat, zejména pěstitelé rostlin a květin, kteří často museli své výpěstky i vyhodit. Řada prodejců se snažila prodávat alespoň přes internet a založila si e-shopy, jak přibližuje Jan Brejcha z rodinné farmy Zálabákovi.

"Nám nezbylo nic jiného, než si založit e-shop a začít prodávát přes internet. Na tom trhu si člověk může vybrat, může si to zboží ošahat, přivonět, mnohdy i ochutnat, což bohužel na tom e-shopu nešlo. Ale lidem se to zalíbilo, tak fungujeme dál, na trhách i na e-shopu."

Organizátorka trhů Pavlína Honzů doufá, že povolení farmářských trhů už zůstane trvalé a že se na ně brzy vrátí veškerý sortiment, jako například dřevěné výrobky, domácí kosmetika nebo textilní výrobky.

Od čtvrtka se budou trhy opět konat také v Nymburce, v pátek v Poděbradech a v sobotu v Milovicích, Čelákovicích a Brandýse nad Labem.

autoři: Josef Podolák , JMys
Spustit audio