Do Čech přijdou večer silné bouřky. Moravu naopak potrápí tropické teploty

9. srpen 2017
Zprávy z

Do Čech ve středu večer dorazí bouřky a přívalový déšť s kroupami. Naopak na Moravě budou tropické teploty. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav. Napršet může až 40 milimetrů srážek, ojediněle mohou padat kroupy a foukat silný vítr.

První intenzivní srážky jsou pravděpodobné ve středu večer a v noci. Pokračovat budou ve čtvrtek. Na Moravě a ve Slezsku pak zítra přesáhnou teploty 34 stupňů Celsia.

„Nad střední Evropou se bude vlnit výrazné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě,“ uvedli meteorologové. Očekávají, že při dešti může spadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční.

Výstraha před silnými bouřkami platí od středečních 21.00 do čtvrtečního rána zejména pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj a Vysočinu. Zahrnuje i Blanensko, Jesenicko, Šumpersko a Bruntálsko. Přívalový déšť může zatopit sklepy.

Vedra budou ve čtvrtek panovat v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, výjimkou jsou místa nad 600 metrů nadmořské výšky.

Vysoké venkovní teploty mohou lidem působit zdravotní komplikace. Měli by proto omezit tělesnou zátěž a nepobývat na slunci v poledne a odpoledne. Doporučuje se i hodně pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálkami.

autor: teb | zdroj: ČTK
Spustit audio