Dny pro Izrael 2007 - čtvrtek 11. října

23. září 2010

11. ročník projektu Dny pro Izrael je v plném proudu. Čtvrtek 11. října je ve znamení filmových zážitků. V kině Centrál se od 9 a 11 hodin rozproudí besedy na téma holocaustu s místopředsedou Terezínské iniciativy Ing. Wernerem, určené především žákům královéhradeckých základních škol. Ing. Werner, který sám přežil koncentrační tábor, přednášel také v rámci loňského ročníku Dnů pro Izrael. Tentokrát se jeho vyprávění, doplněného o filmové ukázky, zúčastní přes pět set dětí a studentů.

Od 20 hod bude v artkině Centrál v rámci filmového klubu uveden oscarový film Obchod na korze. Slovenský snímek režisérů Elmara Klose a Jána Kadára z roku 1965 obdržel ve stejném roce oscara za nejlepší zahraniční film. Hlavní představitelka byla nominována na oscara za nejlepší ženský výkon. Film byl oceněn mimo jiné také v Cannes a v jubilejní Anketě 2000, ve které slovenští filmoví novináři a kritici hlasovali o nejlepší slovenský a zahraniční film století, získal Obchod na korze první místo v kategorii Nejlepší slovenský hraný film. Hlavní role si zahráli Ida Kaminska a Ján Kroner.
Největší akcí celého týdne bude galavečer, který se uskuteční v neděli 14. října od 19,30 h ve velkém sále Kongresového centra Aldis. Hlavními účinkujícími budou Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Na místě bude také možné shlédnout výstavu fotografií Šai Ginotové, izraelské fotografky a bioložky. Vstupenky je stále možné zakoupit v předprodeji.
Dny pro Izrael pořádá Sion pod záštitou velvyslance státu Izrael v ČR JE Arie Araziho a s podporou Ministerstva kultury ČR, Nadačního fondu Obětem holocaustu, Královéhradeckého kraje, města Hradec Králové, Jednoty bratrské v ČR a dalších partnerů.

Spustit audio