Dnes je svátek svatého Valentýna. Zamilovaní si ovšem letos za květinový dárek o něco víc připlatí

14. únor 2022 08:25

Někteří majitelé květinářství v Hradci Králové na dnešní svátek svatého Valentýna očekávají větší prodej květin. Ty jsou ale v porovnání s minulým rokem dražší. Například za jednu růži zákazník zaplatí zhruba 90 korun. 

„Dobrý den. Já bych potřeboval kytičku k Valentýnu. Asi tak kolem tisícovky. Tulipány bych si představoval.“
Dnes je svátek svatého Valentýna. Právě na něj někteří majitelé hradeckých květinářství objednali více květin.

Čtěte také

„Myslím si, že asi nejvíc se budou prodávat růžičky. Ale dnes je moderní dělat takové míchané pugétky, okolo pěkné manžetky. Takže máme hodně tulipánů a objednali jsme i slunečnice. Normálně objednáváme okolo 150 růží a teď jsme jich objednali asi 600, říká majitelka květinářství v Hradci Králové Lucie Vitíková.

Nejčastěji prodávanou květinou je stále růže. Je ale také nejdražší. „Minulý rok jsme měli růžičky zhruba za 79 korun, ale letos to bude 89 korun, protože se zdražila jejich nákupní cena.

Dnes je svátek svatého Valentýna. Zamilovaní si ovšem letos za květinový dárek o něco připlatí

Důvodem zdražení je vyšší cena energií a paliv u zahraničních pěstitelů. Nárůst cen květin potvrzuje i majitelka květinářství Dana Němcová. „Cena červených růží vystoupala oproti loňskému roku asi tak o 15 korun na kus. Prodávám je za 95 korun.

Čtěte také

Aby květiny vydržely co nejdéle, je důležité pořídit do vody výživu a správně je seříznout. „U růží je důležité je každý den seříznout. A seříznout je hlavně hned, když přijdete domů a dáváte je do vázy. Vždy je lepší šikmý a dlouhý řez, ale dobrý je alespoň nějaký, vysvětluje Dana Němcová.

Svátek svatého Valentýna slaví lidé podle legendy už od starověkého Říma.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související