Dlouhý lemuří ocas má 13 černých a 13 bílých pruhů. Při skocích ho používají jako kormidlo

11. srpen 2018 10:11

Mezi zvířata, která návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové rádi pozorují, patří bezesporu lemuři. Při špatném počasí je najdete v expozici s průhlednou stěnou v těsné blízkosti hlavního vchodu. Když je pěkně a nefouká silný vítr procházejí lemuři drátěným tunelem na ostrůvek plný zeleně, který rámuje potok s rybami a žábami.

V korunách stromů i na zemi je bezpečně prozradí dlouhý černobílý ocas. Při komentované prohlídce, která začíná půl hodiny po poledni, se právě tam neodbytně hlásí o svou oblíbenou sladkou „prémii". Na ostrov za lemury se v doprovodu ošetřovatelky Galiny Žižkové s mikrofonem přebrodila redaktorka Dana Voňková.

Lemuří rodinka se stará o chundelatou kuličku!

Lemur kata v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Dnešní návštěva ZOO Dvůr Králové nad Labem patří lemuří rodině. V loňském roce se do ní narodily 3 samičky, teď se rodinka stará o své první letošní mládě.

Lemur kata žije jedině na ostrově Madagaskar. Je to jediný denní lemur. Při skocích z větve na větev používá jako kormidlo dlouhý pruhovaný ocas, který je zároveň jedním z několika dorozumívacích prostředků.

Ocas má 13 černých a 13 bílých pruhů. Lemuři se ve volné přírodě živí ovocem, listy, trávou, kůrou nebo bylinami, v zoologických zahradách dostávají ale hlavně zeleninu. Důvod je jednoduchý, po ovoci s větším obsahem cukru zvířata příliš nabývají na hmotnosti.

lemur

Královédvoští lemuři jsou známí tím, že na jaře jim nejvíce chutnají jehnědy a květy pampelišek. Oblíbili si také například hroznové víno - to ovšem dostávají jako pamlsek jen v době komentovaných prohlídek.

Lemuři se rádi vyhřívají na sluníčku. Při slunění vsedě nastavují slunci obličej a břišní část těla.

Ve volné přírodě patří mezi ohrožené druhy. Žijí ve skupinách a jejich život ovlivňují především dominantní samice.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související